Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Скални фигури вдъхновяват фантастични легенди
Автор: Екип Ruse24.bg 14:27 / 12.11.2023Коментари (0)495
©
Тези природни образувания, заемат територия около 50 кв. км в района на Северозападна България. Това сподели в рубриката “Туризмът на Фокус" с Ася Александрова, археологът Ивайло Крумов - директор на Историческия музей в Белоградчик.

“Белоградчишките скали са част от Западния Предбалкан, където се разполагат в една ивица с ширина до 3 км и дълга около 17-18 км, при надморска височина около 250 до 620 м. Образуването е започнало преди около 230 милиона години. Това са континентални пясъчници, които вследствие на климатични промени, ерозия и други природни фактори, в продължение на много години са формирани множество фантастични скални фигури като Мадоната, Масите, Конникът, Адам и Ева и други".

В землището на Белоградчишките скали “има около 140 пещери. Те са картирани от спелеоклуб “Бял прилеп". Навремето, през социализма, пещерните клубове   имаха финансиране. Аз  имам такъв атлас на пещерите в Белоградчишко, където могат да бъдат видяни“, каза още той.

Ако минавате през Белоградчик, задължително се отбийте в Историческия музей,  който се помещава “в т.нар. Панова къща – една много интересна възрожденска къща: лъчезарна, двуетажна, с обрамчени с дъски стени, с два чардака. Това е архитектурно бижу на Белоградчик, което е обединило в себе си бита и народната култура, стремежът на българина за свобода през епохата на българското Възраждане. Самата къща е построена в 50-те години на XIX век и представя революционния, икономическия, духовния и културно-просветния подем в нашия край през Възраждането. Самата експозиция е формирана през 1975 годна от г-н Ангел Малкочев, тогава първият директор на музея. Представени са домашната уредба и бита, облеклото, характерно за нашия край, знаете там белодрешковци тук сме ние, както и развитието на местните занаяти: железарство, бъчварство, грънчарство и др. Освен това са представени предмети, движими културни ценности от освободителните движения и въстанието от 1850 година, Белоградчишкото въстание, както и експонати от Руско-турската война от 1877-1878 година, както и от Сръбско-българската война от 1885 година. Става въпрос за военни атрибути, знаете там пушки, характерни за това време медали и други експонати", разказа археологът Ивайло Крумов.

Интересни факти за пещерата Магурата, в която и към днешна дата продължават археологическите разкопки, и Белоградчишката крепост, можете да научите от звуковия файл.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: