Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Скритата истина за цените на шамфъстъка - това, което индустрията никога няма да ви каже
©
Шамфъстъкът е обичана храна по целия свят, често консумирана самостоятелно или включена в ястия като салати и десерти. Високата му цена обаче кара мнозина да се чудят защо този вкусен ядков продукт е толкова скъп. Причините далеч надхвърлят търсенето и предлагането – събирането на реколтата от шамфъстък е рисковано, консумацията му може да представлява опасност, а пътят му до рафтовете на магазините е много по-сложен, отколкото си мислите.

Кратък поглед към историята на шамфъстъка

Технически, шамфъстъците не са ядки в традиционния смисъл на думата, а по-скоро вид плод с костилка, като сливи или манго. Въпреки това, те са широко наричани ядки по целия свят. Първото споменаване на шамфъстъци датира от 7000 г. пр.н.е., като историческите записи сочат, че са били култивирани предимно в Иран и Турция.

През 30-те години на миналия век шамфъстъците придобиват огромна популярност в Съединените щати, което води до мащабното им отглеждане в Калифорния. Днес щатът остава един от водещите производители на шамфъстъци в света.

Бавна и непостоянна реколта

Една от основните причини за високата цена на шамфъстъка е дългият период на изчакване, преди дърветата да започнат да дават плодове. Шамфъстъковите дървета се нуждаят от приблизително 10 до 12 години след засаждането си, преди да дадат първата си реколта. Освен това, за разлика от много други дървета, които дават реколта ежегодно, шамфъстъковите дървета дават плод само веднъж на всеки две до три години.

Едно напълно пораснало шамфъстъчно дърво произвежда само 12 до 20 кг ядки на реколта, което е сравнително ниско в сравнение с други дървета, произвеждащи ядки, пише Women Sports Online.

Ограничен срок на годност

Друг фактор, допринасящ за високата цена, е краткият срок на годност на шамфъстъците. Докато други ядки, като орехите, могат да се съхраняват за неопределено време при подходящи условия, шамфъстъците издържат само около една година, преди да започнат да изсъхват, да покафеняват и да губят вкуса си. Ето защо шамфъстъците често се осоляват, за да се съхранят за по-дълъг период.

Ръчно подбрано – не се допускат машини

За разлика от бадемите или кашуто, шамфъстъкът не може да се събира с машини. Всяка една ядка трябва да се бере на ръка, което прави процеса изключително бавен и трудоемък.

Събиране на реколтата през нощта – за да се избегнат токсични изпарения?

Ето нещо шокиращо - шамфъстъците не могат да се берат през деня. Защо? Защото, когато слънчевата светлина огрява листата на шамфъстъка, тя отделя токсични етерични масла. Вдишването на тези масла може да причини гадене, замаяност и дори проблеми с дишането на работниците.

За да се избегне това, шамфъстъците се берат само през нощта, което прави процеса още по-сложен и скъп. Представете си да работите цяла нощ само за да съберете няколко ядки!

Ядка, която може да се самозапали?

Ако сте си мислили, че шамфъстъците са просто невинна закуска, помислете отново – те представляват истинска опасност от пожар. Тези ядки са пълни с естествени масла и мазнини, които при неподходящи условия могат да предизвикат спонтанно запалване.

Точно така – шамфъстъците буквално могат да се запалят сами! Ако се съхраняват неправилно, маслата вътре се разграждат, генерират топлина и могат да запалят цяла пратка. Това се е случвало многократно на товарни кораби, причинявайки щети за милиони долари.

Строги правила за съхранение 

Поради този риск от пожар, шамфъстъците имат едни от най-строгите правила за съхранение в хранително-вкусовата промишленост. Те трябва да се съхраняват в проветриви помещения и е напълно забранено да се съхраняват в близост до запалими материали като плат или хартия.

Без тези предпазни мерки, пратка с шамфъстък може да се превърне в бомба със закъснител.

Шамфъстъците могат да бъдат отровни

Точно когато си помислихте, че сте чули всичко – шамфъстъците също могат да бъдат опасни за консумация.

Ако се съхраняват неправилно, те могат да развият токсична плесен, наречена Aspergillus, която произвежда афлатоксин - една от най- опасните природни отрови, известни на науката. Афлатоксините могат да причинят необратими увреждания на черния дроб и дори рак, ако се консумират в големи количества.

Ето защо никога не трябва да ядете шамфъстъци, които имат тъмни петна, изглеждат мухлясали или имат странна миризма.

В заключение: Струват ли си цената шамфъстъците?

С всички тези опасности, рискове и предизвикателства, не е чудно, че шамфъстъците струват цяло състояние. Трудният процес на събиране на реколтата, строгите правила за съхранение и потенциалните рискове за здравето допринасят за високата им цена.

Но въпреки опасния процес на бране, опасността от пожар и скритите токсини, шамфъстъците остават едни от най-обичаните и търсени храни в света.

Така че следващия път, когато отворите шамфъстък, не забравяйте – не ядете просто ядка. Наслаждавате се на една от най-взискателните (и изненадващо опасни) храни на планетата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Конклав за избор на нов папа
България в еврозоната
Предметът "Добродетели и религии" в училище
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Индия и Пакистан
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: