
ЗАРЕЖДАНЕ...
Сложете парченце от това върху хляба сутрин, добавете малко лайм и ще получите перфектната засищаща закуска | ||||||
| ||||||
Добър източник на фибри Авокадото е отличен източник на диетични фибри, които подпомагат цялостното здраве и дълголетието. "Те съдържат изненадващо количество фибри. Едно средно голямо авокадо може да ви даде до 10 грама фибри, а по-големите могат да ви дадат до 14 грама фибри“, обяснява д-р Салхаб. "И тъй като се нуждаете от около 25 до 30 грама фибри на ден, тази една храна може да ви даде около една трета до половината от необходимото ви дневно количество. Хората, които ядат повече фибри, са склонни да живеят по-дълго и имат по-нисък риск от хронични заболявания“, добавя той. Консумацията на храни, богати на фибри, е жизненоважна за храносмилането. Този плод също така помага за стабилизиране на кръвната захар и намалява риска от сърдечни заболявания и диабет. Полезно за червата Авокадото насърчава здравословния чревен микробиом, който е от решаващо значение за цялостното благосъстояние. "Хората, които ядат повече авокадо, са склонни да имат по-голямо разнообразие на чревния микробиом“, отбелязва д-р Салхаб. Диетата, богата на фибри, е свързана със здравословен чревен микробиом. "Хората, които ядат повече авокадо, са склонни да имат по-голямо разнообразие на чревния микробиом. Чревните бактерии са свързани с толкова много различни процеси в тялото и произвеждат полезни метаболити за вашето тяло. Така че колкото по-голямо е разнообразието, толкова по-добре. По същество това е естествен пробиотик“, добавя той. Проучване от 2020 г. установи, че хората, които консумират 175 грама (мъже) или 140 грама (жени) авокадо дневно в продължение на 12 седмици, имат по-ниски концентрации на жлъчна киселина във фекалиите и повишено бактериално разнообразие, пише indiatimes.com. Намалява риска от рак Консумацията на авокадо е свързана с намален риск от рак. Според проучване от 2023 г., консумацията на авокадо е свързана с намален риск от някои видове рак, особено при мъжете. Д-р Салхаб добавя, че авокадото може да намали риска от рак на дебелото черво при мъжете. Въпреки че точните механизми зад това все още се изучават, комбинацията от фибри, здравословни мазнини и антиоксиданти в авокадото може да допринесе за този защитен ефект. "Сложете парче от това върху малко хляб с квас сутрин, добавете малко лайм и ще получите перфектната питателна и засищаща закуска“, предлага лекарят. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg