Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Спешни мерки срещу махмурлук
Автор: Георги Кирилов 09:00 / 06.05.2024Коментари (0)1020
©
Много наздравици ни чакат в часовете оттук нататък. Доказано е научно, че 100 грама концентрат се разгражда от организма напълно между 4 и 5 часа, а същото количество бира, вино или шампанско – между 1 – 2 часа. С увеличаването на количеството разбираемо се увеличава и времето за разграждане и главоболието на следващия ден.

Има ли начин махмурлука да бъде избегнат или можем ли да направим нещо, за да се чувстваме по-добре след празника с много алкохол? Може би да! Консумирането на аспержи преди консумацията на голямо количество алкохол предпазва от махмурлук, заключиха южнокорейски учени.

Според изследването на Медицинския институт и Националния университет Чеджу в Южна Корея аминокиселините и минералите в зеленчука успокояват симптомите на махмурлук и предпазват клетките на черния дроб от токсини. В рамките на изследването, публикувано във в. Journal of Food Science, учените анализирали компонентите на млади аспержи и сравнили биохимичните им свойства върху клетките на черния дроб на хора и мишки.

Изследователите анализирали също така различните компоненти на аспержата, за да установят кои части от зеленчука са най-полезни за предотвратяването на последиците от прекомерната употреба на алкохол. Учените стигнали до извода, че листата на аспержата съдържат по-голямо количество аминокиселини и минерали от стеблото, което означава, че листата предпазват по-добре черния дроб от увреждане и предпазват от махмурлук.

Предишно изследване на учени от Националния медицински университет Чеджу в Южна Корея показа, че аспержите са богати на аминокиселини, които стимулират функционирането на ензимите, а това ускорява разграждането на алкохола в тялото. Проучването установи, че доброволците, които пиели течност, съдържаща екстракти от аспержа, проявяват по-малко симптоми на махмурлук.

Не за първи път учените установяват здравословните свойства на аспержите. Смята се, че зеленчукът е полезен в борбата с рака. Той се бори ефективно и с гъбичките, възпаленията и действа като диуретик.

Народната медицина е открила и други лекове. Helth.bg предлага няколко изпитани метода срещу махмурлук:

- Ментова тинктура, ментов спирт – 20 капки ментова тинктура/спирт се разтварят в една чаша хладка вода. Изпива се наведнъж. Това лекарство за махмурлии помага за по-бързото преминаване на опиянението и намалява главоболието.

- Зелев сок, сок от кисели краставички и т.н. – солта в тях не просто компенсира дефицита на сол в организма, но и позволява водата да се задържи в кръвоносните съдове.

- Амоняк – 5-6 капки амоняк се слагат в една чаша хладка вода. Приема се за бързо изтредняване.

- Яйце – разбийте сурово яйце, смесете го с оцет, сол и лют кетчуп. Изпийте го на един дъх и махмурлукът ви ще се облекчи.

- Млечна смес – прибавете към чаша мляко 2 с.л. рициново масло и за малко нагрейте сместа на котлона. След това сложете малко смлян черен пипер и изпийте "коктейла", докато е топъл. Това е една от най-добрите рецепти против махмурлук.

- Ошав или компот – ако предишните дни сте си сварили сухи плодове или имате вкъщи компот, непременно използвайте предимствата им. В тях има и фруктоза, и калий, и натрий, които помагат на организма бързо да се освободи от токсините.

- Чай или айрян – слаб чай с мед и лимон или чаша освежаващ айрян ще ви помогнат да се избавите от сутрешното главоболие.

- Витамини – приемането на таблетки витамини ще подкрепи организма ви.

- Доматен сок – две лъжици доматен сок се смесват с един суров жълтък, малко лимонов сок, сол и пипер (червен и черен).

- Супа – топлата супа или шкембе чорба са едно прекрасно облекчение при всички неразположения.

Още по темата: общо новини по темата: 32
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
06.05.2024 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Поскъпване на хранителните продукти
Почина сливенският митрополит Иоаникий
Изчезна 12-годишно дете от Перник
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: