Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Според проучване: Климатичните промени са причината за турбуленции
Автор: Екип Ruse24.bg 11:27 / 10.03.2023Коментари (0)621
©
През изминалата седмица няколко пътници на авиокомпания бяха тежко ранени или убити, когато полетите им претърпяха сериозна турбуленция. Възможно ли е зачестилите силни турбуленции да се дължат на изменението на климата?

От десетилетия насам силната турбуленция съпътства въздухоплаването, а всяка година пътниците изживяват все по-страшни моменти.

"Честно казано, беше доста, доста страшно. Беше сякаш от някакъв филм", споделя Джак Кантипуди. "Животът ми просто премина през очите ми. Мислех, че това е краят", разказва Исабел Кастийо.

Промяната на климата е научно свързана с все по-тежките метеорологични условия, така че на фона на всички заглавия за тресящи се самолети се появи един тревожен въпрос: влошават ли промените в климата и турбуленцията?

Отговорът е "Да", казва авторът на проучване от 2019-та година - професор Пол Уилямс, който изучава атмосферата в университета на Рединг, Англия.

"Изменението на климата е направило по-често срещано турбулентните полети по същия начин, по който е направило по-вероятно и създаването на горещите вълни. Изменението на климата засилва турбулентността на чистия въздух на всички нива на полетите, през всички сезони, навсякъде по света, където има струйно течение“, разказва Уилямс.

Според него изменението на климата създава атмосферни смущения, които пораждат ефект, подобен на вълни във въздуха дори когато не се наблюдава лошо време.

Климатологът Симеон Матев коментира темата в ефира на NOVA NEWS.

Той каза, че изменението на климата може да предизвика турбуленции. Матев посочи, че по-високите температури създават възможност за по-високо съдържание на влага във въздуха, а от своя страна по-високата температура дава възможност и за по-голяма енергия в атмосферата. Тази енергия поражда по-силни процеси, един от които е точно турбуленциите, допълни той.

Матев направи и метеорологична прогноза за месец март. Той каза, че ще се сменят бързо студени и топли въздушни маси. Климатологът съобщи, че гръмотевиците са индикатор, че в атмосферата се случват силни процеси.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: