Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Средно 6% повече ток изразходва хладилникът при увеличение на стайната температурата с 1˚
Автор: Екип Ruse24.bg 16:11 / 27.10.2016Коментари (0)407
©
С наближаването на зимата всяко домакинство се стреми да оптимизира разходите си за електроенергия. Домашните електроуреди, независимо дали са за отопление, охлаждане или с друго предназначение, консумират ток по-ефективно, когато се използват правилно и разумно.

Хладилниците например работят по 24 часа в денонощието. Употребата им съобразно принципите на енергийна ефективност може значително да намали разхода на електричество. По изчисления на специалисти един хладилник изразходва около 12% от месечното потребление на електроенергия в домакинството.

Енерго-Про, електроразпределителното дружество в Североизточна България, предлага на своите клиенти няколко полезни съвета, с които да подобрят ефективността на своя уред за охлаждане и да оптимизират месечните си разходи за ток:

Поставете хладилника по-далеч от готварска печка, отоплителни уреди и пряка слънчева светлина. Колкото по-висока е температурата в близост до охлаждащия уред, толкова повече енергия ще се изразходва за неговата работа. С всеки един градус над 20°С потреблението му нараства с около 6%.

Проверявайте периодично дали в пространството зад хладилника свободно циркулира въздух, а вентилационната решетка почиствайте от прах, за да може отделената топлина да бъде отведена бързо. Това подобрява енергийната ефективност на уреда.

Проверявайте и почиствайте редовно уплътненията на вратата на хладилника. Ако уплътнението е повредено или отлепено, или вратата е дефектна, подменете ги възможно най-бързо. Подобрената топлоизолация може да спести до 40% от електроенергията, която уредът консумира.

Избягвайте честото и продължително отваряне на хладилника или фризера. За една година разходът от това действие може да достигне 100 кВтч.

Внимавайте за оптимална температура в охладителните уреди. В хладилника 5° C са достатъчни, във фризера - минус 18° C.

Необходимо е храната по рафтовете да се разпределя правилно, за да може въздухът да циркулира свободно и съответно разходът на електроенергия да намалява. Поставяйте продуктите на разстояние поне 2 см от вътрешните стени. Най-ефективно уредът работи при 2/3 запълнен вътрешен обем. Ако хладилникът или фризерът са препълнени, използваната енергия за охлаждане ще е с 25 процента повече.

Предпочитайте стъклени пред пластмасови контейнери за съхранение. Стъклото задържа по-добре ниските температури и по този начин уредът по-ефективно поддържа вътрешната температура.

Не оставяйте отворени бутилки и открити съдове с течна храна в хладилника. Изпаренията карат компресора да работи по-усилено, съответно и разходът на електроенергия става по-голям.

Не поставяйте горещи продукти в хладилника или фризера. Предварителното охлаждане на храните спестява електроенергия и удължава живота на уреда.

Хранителните продукти трябва да се слагат във фризера само правилно опаковани. Важно е опаковките да са сравнително плоски и в тях да има минимално количество въздух. Това позволява по-бързо и ефективно замразяване.

Включването на функция Super Cool/Super Freeze да се използва само, ако се охлаждат големи количества. Този режим при електроуреди от последно поколение позволява бързо охлаждане/замразяване.

Редовното размразяване е енергоспестяващо. Образуваният лед в хладилника или фризера повишава значително разходите за ток (1 см лед увеличава разхода на електроенергия с приблизително 75 %).

В случай че хладилникът Ви е над 10-годишен, заменете го с нов. Тази инвестиция може да намали наполовина количеството електроенергия, която изразходвате при използването на уреда. Най-новите модели охлаждащи уреди имат и енергоспестяваща функция Holiday за времето, през което отсъствате продължително от дома. Избягвайте хладилници с вградена камера, защото те изразходват повече енергия.

При закупуването на нов хладилник си струва да се инвестира в клас А за енергийна ефективност.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: