Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Световният театър пристига в София за цял месец
Автор: Екип Ruse24.bg 10:35 / 17.05.2023Коментари (0)342
© ViaFest
Документален театър, поезия, музика и много модерни визуални ефекти. Такъв е съвременният световен театър. А българската публика може да го види, защото три международни представления ще гостуват в София другия месец, а още 7 могат да бъдат гледани на голям екран или онлайн, съобщават от пресцентъра на фестивала. 

 Поводът е 17-ото издание на фестивала “Световен театър в София". То ще се състои между 4 и 24 юни. У нас ще бъдат представени спектаклите “Да яздиш облак" на Раби Мруе, “Любов" на Пипо Делбоно и “Животът е сън" на Деклан Донелан и Ник Ормерод.

“Освен трите спектакъла на живо тази година сме подготвили наистина богата програма от общо седем заглавия, свързани с представяне на театъра по различни начини", каза Асен Терзиев, главният координатор на фондация “Via Fest". Председател на настоятелството на фондацията е Цветана Манева. 

Българската публика всъщност вече познава и тримата режисьори на представленията, които ще бъдат показани в София. 

През 2020 година за първи път Раби Мруе показва у нас документалния си театър със спектакъла “В търсене на изчезналия служител". Сега в София идва със спектакъла “Да яздиш облак", в чиято основа е историята на брат му - Ясер Мруе, който ще играе на сцената. След като е бил ранен в Ливанската гражданска война и е загубил способността си да използва думи, Ясер започва да снима видеоклипове. Прожектирани на сцената, те се сливат с неговия разказ за спомените му и така възниква една субективна картина на политическото развитие в Ливан. “Да яздиш облак" показва размишлението за създаване на лична биография - една сложна мрежа между памет, фикция и политическа реалност.

“Да яздиш облак" открива тазгодишното издание на фестивала на 4 юни от 19,30 ч в Центъра за съвременни изкуства “Топлоцентрала".

След първата среща на българската публика с необичайния италиански режисьор Пипо Делбоно през 2015 г. “Световен театър в София" го кани отново, за да представи новия си спектакъл “Любов". Той е определян като пътуване в португалската поезия и музика. Представлението ще бъде на 8 юни от 19,30 ч. на сцената на Сатиричния театър.

На сцената на Народния театър “Иван Вазов" пък ще може да бъде гледана и най-новата продукция на световноизвестния театрален тандем Деклан Донелан и Ник Ормерод - “Животът е сън". Спектакълът е съвременен прочит на емблематичната пиеса на Калдерон от XVII век, наричан още “испанския златен век", със заложените в нея теми за свободната воля, съдбата и мистериозността на живота. Спектакълът е реализиран съвместно с Националната компания за класически театър в Мадрид. Ще се играе на 15 юни от 19 часа. 

Веднага след гостуването си в София “Животът е сън" ще бъде представен и на един от най-големите театрални фестивали - в Единбург. 

Организаторите от “Via Fest" подготвят и “образователем модул" в НАТФИЗ, където Деклан Донелан ще преподава на студентите методологията си.

А съвсем скоро Донелан ще постави “Медея" в Народния театър, а актрисата Радина Кърджилова ще влезе в главната роля

За тези, които нямат възможност да се докоснат до световния театър на живо, програмата вкючва две прожекции. На кино в София могат да бъдат гледани “Животът на Пи" на 14 юни и “Чайка" на 21 юни.

“Животът на Пи" е спираща дъха сценична адаптация на едноименния роман от Ян Мартел. Хитовият спектакъл на режисьора Макс Уебстър е съчетание на актьорска игра с театрални кукли и модерни визуални ефекти. След като товарен кораб потъва насред необятния Тихи океан, 16-годишно момче на име Пи се оказва на спасителна лодка с още четирима оцелели – хиена, зебра, орангутан и кралски бенгалски тигър.

На киноекрана може да бъде гледана и актрисата Емилия Кларк, известна от “Игра на тронове", която прави своя дебют на театрална сцена. Тя участва в нова версия на класическата пиеса на Антон П. Чехов - “Чайка". 

Безплатно може да бъдат гледани и 5 театрални спектакъла, които ще бъдат излъчени на сайта на фестивала.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Газови доставки
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: