Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Светът обявява война на TikTok
Автор: Росица Лаханова 10:04 / 17.03.2023Коментари (0)589
©
Светът явно е обявил война на платформата за споделяне на кратки видеоклипове TikTok, след като лавинообразно се увеличават страните, забраняващи я, поради опасения от китайски шпионаж.

Най-новият член на групата е Нова Зеландия, която също се присъедини към забраната на TikTok, както го направиха много други страни по света.

Европейският съюз, Съединените щати, Дания и Канада също наскоро издадоха заповеди, забраняващи използването на забранения TikTok. Експертите се опасяват, че чувствителна информация може да бъде разкрита, когато приложението бъде изтеглено, особено на правителствени устройства.

Платформата за споделяне на видео, която е собственост на китайската компания Bytedance, отдавна твърди, че не споделя данни на потребителите с китайското правителство и че се управлява независимо.

TikTok оспорва обвиненията, че събира повече потребителски данни от други социални медийни компании и нарече забраните "основна дезинформация", заявявайки, че те са взети "без обмисляне или доказателства".

Но много страни остават предпазливи по отношение на платформата и нейните връзки с Китай. Западните технологични компании, включително Airbnb, Yahoo и LinkedIn, също напускат Китай или намаляват дейността си там поради строгия закон за поверителност на Пекин, който уточнява как компаниите могат да събират и съхраняват данни.



Ето държавите и регионите, които вече са въвели частични или пълни забрани на приложението, по данни на европейския информационен тв канал Euronews.

Белгия се присъедини миналата седмица към списъка на страните, които наскоро издадоха заповеди, забраняващи използването на TikTok на издадени от правителството устройства, тъй като опасенията за поверителността и сигурността на приложението нарастват.

Притежаваното от Китай приложение за споделяне на видео ще бъде временно забранено от устройства, притежавани или платени от федералното правителство на Белгия за най-малко шест месеца, според публикация на уебсайта на белгийския премиер.

В отговор на съобщението на Белгия TikTok заяви, че е "разочарован от това спиране, което се основава на основна дезинформация за нашата компания", добавяйки, че те са "готови да се срещнат с длъжностни лица, за да отговорят на всякакви опасения и да изяснят погрешните схващания".

Институциите на  ЕС

Европейският парламент, Европейската комисия и Съветът на ЕС, трите висши органа на ЕС, наложиха забрани за TikTok на устройства на персонала, позовавайки се на опасения за киберсигурността. Забраната на Европейския парламент, обявена във вторник, 14-и март, влиза в сила на 20 март. Тя също "настоятелно препоръчва" на членовете на парламента и служителите да премахнат приложението и от личните си устройства.

Дания

На 6 март Министерството на отбраната на Дания обяви, че ще "забрани използването на приложението в официални звена", като мярка за киберсигурност.

В изявление министерството каза, че Центърът за киберсигурност на скандинавската страна - който е част от външното разузнаване на Дания - е преценил, че има риск от шпионаж.

Министерството каза, че "има сериозни съображения за сигурност в рамките на министерството на отбраната, съчетани с много ограничена свързана с работата нужда от използване на приложението" и че служителите "са задължени да деинсталират TikTok на обслужващи телефони и други официални устройства възможно най-скоро, ако сте го инсталирали преди това".

Съединени щати

Също този месец САЩ казаха, че правителствените агенции имат 30 дни да изтрият TikTok от федерални устройства и системи поради опасения за сигурността на данните. Забраната важи само за правителствени устройства, въпреки че някои американски законодатели се застъпват за пълна забрана.

Повече от половината от 50-те американски щата също са забранили приложението за правителствени устройства.

Както ФБР, така и Федералната комисия по комуникациите предупредиха, че ByteDance може да споделя потребителски данни на TikTok с авторитарното правителство на Китай.

Има и опасения относно съдържанието на TikTok и дали то вреди на психичното здраве на тийнейджърите. Изследователи от Центъра за противодействие на дигиталната омраза с нестопанска цел заявиха в доклад през декември, че съдържанието на платформата за хранителни разстройства е натрупало 13,2 милиарда гледания.

Приблизително две трети от тийнейджърите в САЩ използват TikTok, според Pew Research Center.

Канада

След съобщението на САЩ, Канада също обяви, че издадените от правителството устройства не трябва да използват TikTok, заявявайки, че това представлява "неприемлив" риск за поверителността и сигурността.

Служителите също ще бъдат блокирани да изтеглят приложението в бъдеще.

Индия

През 2020 г. Индия наложи забрана на TikTok и десетки други китайски приложения, включително приложението за съобщения WeChat, поради опасения за поверителността и сигурността. Забраната дойде малко след като сблъсък между индийски и китайски войски на спорна хималайска граница уби 20 индийски войници и рани десетки.

На компаниите беше дадена възможност да отговорят на въпроси относно изискванията за поверителност и сигурност, но забраната стана постоянна през януари 2021 г.

Тайван наложи забрана на публичния сектор за TikTok през декември 2022 г. след като ФБР предупреди, че TikTok представлява риск за националната сигурност.

Правителствените устройства, включително мобилни телефони, таблети и настолни компютри, нямат право да използват софтуер, произведен в Китай, който включва приложения като TikTok, неговия китайски еквивалент Douyin или Xiaohongshu, китайско приложение за лайфстайл съдържание.

Пакистан временно забрани TikTok най-малко четири пъти от октомври 2020 г., позовавайки се на опасения, че приложението популяризира неморално съдържание.

Афганистан

Ръководството на талибаните в Афганистан забрани TikTok и играта PUBG през 2022 г. на основание защита на младежите от "подвеждане".

България на този етап се въздържа от забрана, като регулации, свързани с платформата, все още не се предвиждат, както "Фокус" ви информира още през февруари.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: