Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
ТОП 5 новини в тазседмичната класация на Або
Автор: Екип Ruse24.bg 23:06 / 17.12.2023Коментари (0)453
©
ПУТИН

В четвъртък Руският президент Владимир Путин за кратко остана без думи, когато се сблъска с генерирана от AI версия на себе си.

По време на годишна пресконференция, на която десетки граждани от цялата страна бяха свързани с президента чрез видеовръзка, двойникът му се възползва от възможността да зададе въпрос на Путин относно изкуствения интелект.

"Владимир Владимирович, здравейте, аз съм студент в санктпетербургския държавен университет. Искам да попитам, вярно ли е, че имате много двойници?" – попита изкуственият интелект, предизвиквайки смях сред публиката в залата с Путин в Москва.

"И също: Как гледате на опасностите, които изкуственият интелект и невронните мрежи донасят в живота ни?"

Вече на четвъртия час от задаването на въпроси, това питане предизвика рядко колебание от страна на Путин.

"Виждам, че може да приличате на мен и да говорите с моя глас. Но аз помислих за това и реших, че само един човек трябва да бъде като мен и да говори с моя глас, и това ще бъда аз", отвърна диктаторът.

"Между другото, това е първият ми дубльор", добави Путин с малко закъснение.

Имаше повтарящи се спекулации, особено в западните медии, че Путин има един или повече двойници, които да го прикриват при някои публични изяви поради предполагаеми здравословни проблеми. Кремъл отрече това и каза, че здравето на президента е отлично.

РЕФЕР

Шефовете на турския футбол спряха всички лиги, след като съдия беше повален на земята с юмрук от клубен президент след мач от най-високата лига в понеделник.

Халил Умут Мелер беше ударен от президента на Анкарагюджю Фарук Коджа, който изтича на терена, след като отборът му допусна изравнителен гол в 97-ата минута при равенство 1-1 в Суперлигата с Кайкур Ризеспор.

"Мачовете във всички лиги са отложени за неопределено време", каза председателят на турската футболна асоциация Мехмет Буюкекси.

"Тази атака е нощ на срам за турския футбол", добави той.

Президентът на ФИФА Джани Инфантино нарече инцидента "напълно неприемлив“ и каза, че насилието "няма място в нашия спорт или общество".

"Без съдии на мача няма футбол", каза той. "Съдиите, играчите, феновете и персоналът трябва да бъдат в безопасност, за да се насладят на играта, и аз призовавам съответните органи да гарантират, че това се прилага стриктно и се спазва на всички нива".

Мелер получи няколко удара от други, докато лежеше на тревата, като му бяха нанесени и наранявания, включително лека фрактура.

Инцидентът предизвика хаотични сцени с участието на играчи и служители на клуба.

Коджа се нуждаеше от лечение в болница, но "след лечението ще бъдат извършени процедури по задържане", каза турският министър на вътрешните работи Али Йерликая.

Йерликая добави, че други са били арестувани за участието им в инцидента, който той "категорично осъди".

37-годишният Мелер е един от най-добрите рефери в Турция и ръководи международни мачове на ФИФА. Той е и в списъка с елитни рефери на УЕФА.

Той също се нуждаеше от болнично лечение, а главният лекар на болницата, в която се лекуваше, д-р Мехмет Йорубулут, каза: "В момента няма опасност за живота му. Той има само кръвоизлив около лявото око и малка фрактура.

"Ще наблюдаваме нашия съдия до утре поради травмата на главата. Ще го изпишем от болницата след необходимите прегледи сутринта.“

След шокиращите сцени проговори президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган. "Осъждам нападението срещу рефера Халил Умут Мелер след мача, изигран тази вечер, и му пожелавам бързо възстановяване“, каза той.

"Спортът означава мир и братство. Спортът е несъвместим с насилието. Никога няма да позволим насилието да има място в турския спорт.“

"Анкарагюджю изрази съжаление след действията на своя президент, като каза в изявление: "Натъжени сме от инцидента, който се случи тази вечер.

"Поднасяме извиненията си на турската футболна общественост и на цялата спортна общност за тъжния инцидент, който се случи след мача.

Кайкур Ризеспор изпрати съобщение за подкрепа на Мелер и изрази общо разочарование, заявявайки: "Остро осъждаме нежеланите събития.

"Пожелаваме на цялата съдийска общност, особено на рефера на мача Халил Умут Мелер, скорошно оздравяване.

Турската футболна федерация избра да предприеме решителен курс на действие, който се надява да доведе турския футбол до по-безопасно място.

Председателят на федерацията Буюкекси добави: "Футболните мачове не са война, няма смърт в края. Не всички отбори могат да станат шампиони по едно и също време. Всички трябва да разберем това. Приканваме всички да поемат отговорност.

"Клубът Анкарагюджю и неговите мениджъри ще бъдат наказани най-строго."

Буюкекси каза още, че наказанията ще бъдат обсъдени в съответните комисии.

В изявление относно това, което нарече "нечовешка и презряна атака“, футболната федерация каза: "Безотговорните изявления на клубни президенти, мениджъри, треньори и телевизионни коментатори, насочени към съдиите, проправиха пътя за тази подла атака днес.

"В координация с нашата държава, всички наказателни производства, които заслужават, започнаха да бъдат прилагани срещу отговорните и подбудителите на това нечовешко нападение. Отговорният клуб, неговият президент, неговите мениджъри и всички престъпници, които нападнаха Мелер, ще бъдат наказани най-тежко."

Галатасарай, един от най-големите отбори в страната, призова за спешна среща, за да позволи на клубовете да се справят с това, което според тях е нарастващ проблем в турската игра.

"Всички трябва да се съберем днес и да действаме, за да решим проблемите, от които сме част“, гласи изявлението на Галатасарай.

Асоциацията на активните футболни рефери и наблюдатели на Турция призова всички рефери да бойкотират мачовете, като добави: "Насилствената атака срещу Мелер беше не само срещу нашия рефер Халил Умут Мелер, но и срещу цялата съдийска общност."

Турската фондация на професионалните футболни клубове от Суперлигата осъди атаката и заяви, че клубовете са "готови да предприемат всички стъпки за предотвратяване на насилствени инциденти".

ПРЪСТЕН

Гостенка на хотел Ritz в Париж, която заподозря персонала на хотела, че е откраднал диамантен пръстен на стойност £637 000, ще получи бижуто обратно, след като то беше намерено в прахосмукачка.

Според Le Parisien в петък гостенка от Малайзия е подала жалба в полицията, твърдейки, че пръстенът е изчезнал от стаята ѝ.

Риц не обяви подробности за пръстена или собственика, но каза, че накитът е намерен в неделя.

"Благодарение на щателното претърсване на агенти по сигурността в Риц Париж, пръстенът беше открит тази сутрин в торба за прахосмукачка“, се казва в изявление на хотела.

"Нашият клиент е щастлив от новината."

Вестникът съобщи, че гостенката е пътувала до Лондон в петък, но сега щяла да се върне в Париж за пръстена си.

Ritz каза, че е предложил още три нощувки на госта, за да компенсира неудобството.

ЕМОДЖИТА

Емоджитата трябва да отразяват по-добре широчината на биоразнообразието на Земята, казаха учени.

Библиотеката е твърде наклонена към животни като лъвова, зебри и мечки, според проучване в списание iScience, а растенията, гъбите и микроорганизмите са недостатъчно добре представени.

Биолозите, извършили изследването, казаха, че емотиконите вече са толкова ключова част от съвременния ни лексикон, че един по-разнообразен каталог може да подпомогне разговорите около биоразнообразието и опазването.

Те добавиха: "В нашето все по-дигитализирано общество не трябва да подценяваме потенциала на емотиконите за повишаване на осведомеността и насърчаване на признателността за многообразието на живота на Земята."

Каквото и приложение да използвате, стоковите емотикони се определят от подкомитета на Unicode Emoji.

Той редовно актуализира каталога, като например добавя повече цветове на човешката кожа и полови белези на някои емотикони.

По време на своя анализ на текущата гама, използвайки уебсайта Emojipedia, изследователите от университета в Милано категоризираха всяка икона, свързана с природата и животните.

Те откриха общо 112 - 92 животни, 16 растения една гъба и един микроорганизъм.

Дори сред животните те откриха проблем с разнообразието. Освен това цели 76% от животинските емотикони са гръбначни.

Само 16% са членестоноги (като насекоми и ракообразни), само 4% са мекотели, 2% са книдарии (подводни създания като медузи и корали) и 1% са пръстеновидни (като червеи и пиявици).

И няма емотикони, които да представляват нематоди или платихелминти. Точно така, няма и едно емоджи на тения.

Изследователите казаха, че разделението е "проблематично“, въпреки че отбелязаното биоразнообразие на емотикони изглежда се увеличава.

В сравнение с 2015 г. броят на емотиконите с животни се е увеличил повече от два пъти - а пръстеновидните червеи изобщо не са били представени до добавянето на невзрачен червей през 2020 г.

Книдариите получиха първия си емотикон година по-късно в лицето на корал.

Изследователите казаха, че непрекъснато актуализиращ се каталог ще помогне на хората "да обсъждат по-ефективно набор от теми и чувства, свързани с биоразнообразието, извън емотиконите, изобразяващи емблематични видове“.

ДЕЛФИН С ПАЛЦИ

Ето и една новина, която вероятно не сте очаквали да чуете днес: Учени, изследващи уникално общество от смесени видове делфини в Гърция, наскоро откриха уникален екземпляр... с палци.

Делфините са интелигентни, но основното предимство, което ние, хората, имаме, освен че можем да ходим по сушата, са срещуположните ни палци. Палците на този конкретен делфин очевидно не могат да се движат (за щастие на нашия вид) и приличат на чифт отварачки за бутилки, вградени в неговите плавници.

Откритието е направено от изследователи от Изследователския институт за китоподобни в Пелагос, работещи в Коринтския залив в Гърция. Екипът сподели своите открития във видеоклип в YouTube, качен през октомври.

"Коринтският залив е единственото място в света, където раираните делфини живеят в полузатворен залив, изолиран от по-големи морета или океани!“ пишат изследователите в надписа на видеото. "Заедно с обикновените делфини и делфините на Рисо те образуват постоянна делфинова общност от смесени видове."

Сред някои други доста забележителни наблюдения, като например обикновен делфин, който е осиновил "отвлечен“ раиран делфин, изследователите пишат, че са "записали уникален раиран делфин с палци на двата му плавника“.

Излишно е да казвам, че откритието на делфин с палец е грандиозно. Live Science разговаря с Александрос Францис, президент на Изследователския институт за китоподобни в Пелагос, който каза пред изхода: "Това беше първият път, когато видяхме тази изненадваща морфология на плавниците за 30 години проучвания в открито море, а също и в проучвания, докато наблюдавахме всички заседнали делфини по бреговете на Гърция в продължение на 30 години.

И така, какво се случва тук? Дали делфините най-накрая са започнали да еволюират в доминиращ вид, който да съперничи на homo sapiens? Live Science разговаря и с Лиза Ноел Купър, професор, специалист по анатомия и невробиология на бозайници в Медицинския университет в Североизточен Охайо, която каза, че това вероятно е генетичен дефект. Предните крайници на делфините имат подобна костна структура като нашите ръце – типичен пример за еволюционната концепция за хомоложни структури – но вместо това около тях се трупат клетки, които образуват плавници.

"Струва ми се, че клетките, които обикновено биха образували еквивалента на нашия показалец и среден пръст, са умрели при странно събитие, когато перката се е формирала, докато делфинчето все още е било в утробата“, каза Купър пред изданието.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: