Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тайните на безупречната чистота на турския дом
Автор: Екип Ruse24.bg 16:23 / 12.04.2023Коментари (0)301
©
У нас нежният пол обикновено чака почивните дни, за да изчисти къщата, а понякога и пропускаме, ако не сме в настроение. Повечето турски жени обаче ежедневно или поне два пъти седмично почистват нещата от "общ" характер: търкат до блясък прозорците, мият пода и умело се отървават от праха дори на най-недостъпните места.

Нека разберем защо турските домакини са обсебени от почистването и ще ви разкрием всички тайни на перфектната чистота на един типичен истанбулски апартамент.

Има няколко причини за тази "мания“ за ред и чистота в къщата:

Първо, според официалните доклади делът на работещите жени в Турция е едва 26,3%, което е значително по-ниско от това в ЕС. Следователно по-голямата част от женското население на страната е изцяло фокусирано върху домакинството.

Второ, турските жени не приемат чистенето като задължение или тежко бреме. За жените общото почистване е хоби, лесен начин да прекарват времето си, създавайки уют и комфорт в къщата.

Трето, турците често си ходят на гости без предупреждение. Роднини и приятели могат да се появят във всеки един момент, така че домакинята винаги е предварително готова за неочаквани посещения.

Четвърто, обсебеност от общественото мнение. Никой няма да вини една жена, че няма скъпа козметика в банята си, но ако между плочките на пода има мръсотия, утре сутринта целият блок ще разбере за това.

През вековете на такова устройство на живот, домакините са се научили да правят общо почистване само за два часа, пише zajenata.bg. Ето няколко хитринки за почистване на дома, които трябва да разгледате по-отблизо.

Прозорци

В световен мащаб прозорците се мият около веднъж месечно, но стъклата при туркините се търкат до блясък всяка седмица по време на нормалното почистване и едновременно с това се перат завесите. Така че в апартамента на турските жени винаги има много слънчева светлина, а завесите не събират прах с години.

Баня

Банята на домакинята се почиства ежедневно. Кранчетата и хромираните елементи се натриват не само с различни химически съединения с хлор, но и с оцет за по-голяма чистота. Изсъхналите капчици върху мивката или огледалата са просто неприемливи, така че те се избърсват след всяка употреба.

Подове

Турските жени почистват с прахосмукачка всеки ден, като избутват всички мебели, които стоят на пътя (диван и хладилник също). Те се опитват да мият подовете с различни ароматизирани продукти, тъй като се смята, че е чисто там, където мирише приятно.

Килими

Турски апартамент без килими е място от паралелна вселена. Всяка къща има поне два. Те се изтупват внимателно три пъти седмично. По време на големи празници и семейни тържества те се покриват със специална кърпа, за да се запазят чисти възможно най-дълго.

Мебели

Всички рафтове, шкафове за съдове, дивани, маси и дори пералня са покрити с дантелени салфетки, покривки и калъфи, които се перат всяка седмица. Тези покрития предпазват повърхностите от прах и упорити петна.

Балкон

Тази част от апартамента се почиства ежедневно, особено през лятото. За турците балконът не е склад за всякакви боклуци, а място, където можете да вечеряте със семейството си, да дишате чист въздух и да се насладите на слънчев ден.

Кухня

В кухнята турките не спират да чистят. За тях измиването на фурната, цялото съдържание на шкафовете и съдовете, които се изнасят само на празници, е норма. Освен това домакините редовно проверяват продуктите, включително подправки и зърнени храни за изтекла годност.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: