Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Тази нощ ще има дъжд от "падащи звезди" - пожелайте си нещо!
Автор: Екип Ruse24.bg 17:10 / 12.08.2017Коментари (0)787
©
От тази вечер до утре сутринта е пикът на августовското небесно зрелище - метеорния поток "Персеиди". Ако времето е ясно, в различните части на света ще могат да се наблюдават до 150 метеора на час. При идеални условия ще можем да видим по 2-3 "падащи звезди" на минута, смята Международната метеорна организация. Предсказването на точното количество видими метеори винаги е сложно занимание заради непредсказуемото влияние на планетите върху Персеидите, отбелязва пред РИА Новости астрономът Сергей Ламзин. Според него тази година е еднакво вероятно метеорният дъжд да бъде много ярък или точно обратното.

"Звездопадът" от съзвездието "Персеиди" се вижда от Земята от 17 юли до 24 август и постига максимума си между 11 и 13 август. Активността на Персеидите е непостоянна - отслабва с увеличаването на разстоянието между кометата и Земята.

Обичайно метеорният поток е относително отдалечен от орбитата на Земята. Периодичното приближаване прави зрелището още по-впечатляващо. За последен път това се случи през 2004 и 2009 г. Следващата голяма активност на потока се очаква през 2028 г., разказват астрономите от Московския планетариум.
Персеидите ще се виждат и с просто око по цял свят.

За целта е добре наблюдателите да изберат места извън светлините на градовете, които спускат т.нар "паразитни завеси". Така ще могат да видят и множество по-слаби метеори, пресичащи небето.
Метеорният поток Персеиди е познат на човечеството от около 2000 години. За пръв път е споменат в китайски анали от 36 г. пр. Хр., когато "над 100 метеора изгоряха преди утрото".

Официално за откривател на метеорния дъжд "Персеиди" се смята белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетеле, който го описва през август 1835 г. Както всички метеорни потоци, те носят името на съзвездието, в което се намира радиантът им. За пръв път метеорите, преминаващи за 1 час, са преброени 4 години по-късно. Максималното количество тогава е достигнало до 160 на час.

Причината за "звездопада" е преминаването на Земята през шлейфа на кометата Суифт-Тътъл. Тя се завърта по орбитата си за 13 г. Всеки път, когато се приближи максимално до Слънцето, кометата се топи и за сметка на това се увеличава броят на кометните частици в нейния шлейф за радост на астрономите-любители на Земята. Точно тази вечер обаче в Западна България се очаква заоблачаване и дъжд, което може да ни лиши от спектакъла.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: