Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
"Тихата буря" Шаде става на 65
Автор: Екип Ruse24.bg 18:55 / 16.01.2024Коментари (0)380
Британската певица от нигерийски произход Шаде днес навършва 65 години. "Тихата буря" на съвременния соул и джаз е известна като основател и фронтмен на група Sade, с която добиват световна популярност през 80-те и печелят "Грами". През годините Шаде е повлияла на хиляди, известна със стил както в музиката, така и в модата, който тя поддържа с лекота.

Шаде Аду се ражда на 16 януари 1959 г. с името Хелън Фолашаде Аду в Ибадан, Нигерия. Баща ѝ е нигериец, а майка ѝ е Ан Хейс - англичанка. Двамата се запознават в Лондон и отиват да живеят в Нигерия. Когато Хелън е на четири месеца, майка й се връща в Англия.

Бъдещата звезда от малка обича да чете и развива интерес към модата. Слуша соул музиканти като Къртис Мейфийлд, Дони Хатауей и Марвин Гей. По-късно се записва да учи моден дизайн в лондонското училище по изкуства "Сейнт Мартин“.

Мечтата ѝ е да бъде моден дизайнер, но опушеният й кадифен глас е създаден за успех в музиката. Мнозина сравняват тембъра на Шаде с този на джаз иконата Били Холидей.

Група "Шаде" е сформирана през 1983 година. Дебютният им албум Diamond Life (1984) продава над 1.2 млн. копия и печели наградата Брит за Най-добър британски албум.

През лятото на 1985 Sade участват в мащабния благотворителен концерт Live Aid на стадиона "Уембли" в Лондон. Шаде Аду е единствения изпълнител, родом от Африка от всички участници, изпълнили спектакъла пред 75 000 души жива публика и над 1,4 млрд. хора в 170 държави.

Вторият им албум от края на годината Promise бележи още по-голям успех, изкачвайки се директно на челните позиции в класациите във Великобритания и САЩ. През 1986 Sade печелят награда "Грами" за Най-добър нов артист.

Следват обичани албуми като Stronger Than Pride (1988), Love Deluxe (1992), Lovers Rock (2000). До момента групата има шест издадени албума. За 40-годишната си кариера, Sade няма нито един албум, включително живи албуми и компилации, който да не е влизал в американския Топ 10.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: