Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Това е плод, който се яде на един дъх: Нискокалоричен и същевременно богат на хранителни вещества и фибри
Автор: Цвети Христова 10:14 / 01.02.2024Коментари (0)50400
©
Sofia24.bg ще ви разкаже за един плод, който е източник на мощни антиоксиданти и носи със себе си още редица ползи за здравето. Маракуята е тропически плод. Хората могат да ядат семената и пулпата. Най-разпространени са лилавите и жълтите сортове. Отвътре маракуята е пълна със семена, които се намират в жълта пулпа. Този плод има сладък и тръпчив вкус.  

Този плод се отглежда в Австралия, Калифорния, Южна Флорида, Нова Зеландия и Хаваите, наред с други места. Бразилия пък е най-големият производител и потребител на пресни и преработени плодове от маракуя в света. Колумбия и Перу са други водещи световни производители. Наименованието на маракуята произлиза от индианската дума “marau-ya" и в буквален превод означава "плод, който може да се яде на един дъх“. 

Кората по принцип не се яде, но трябва много хубаво да се измие. В противен случай, когато я режете, ножът може да пренесе вредни бактерии от кората във вътрешността.

Маракуята е пълна с много витамини и минерали, които укрепват имунната система, фитонутриенти, които се борят с болестите. Има високо съдържание на витамини А и C в състава си. Добър източник е на фибри, калций, желязо и калий. Съдържа още и фосфор, ниацин и витамин В-6. Съдържа бета-каротин и полифеноли, които понижават риска от хронични възпаления в организма. 

Този плод е известен с това, че подобрява инсулиновата чувствителност. Това

помага за намаляване на риска от много заболявания, включително диабет. Едно от най-хубавите неща е, че има нисък гликемичен индекс. С други думи - не предизвиква рязко повишаване на кръвната захар след консумация, което я прави добър избор за хора с диабет.

Маракуята е богата на антиоксиданти, които подобряват притока на кръв към мозъка, помагат за добрата работа на нервната система, намаляват клетъчния стрес и възпаленията в организма. Фибрите помагат за предотвратяването на запек и подобряват храносмилането. Алкалоидите в състава й поддържат ниско кръвно налягане. Съдържа лечебни алкалоиди и няколко фитонутриента, които служат като мощни успокоителни. Редовната консумация на плода се препоръчва при смущения в съня.

Друга чудесна причина да включите маракуя в диетата си е, че тя е чудесен източник на витамин А. Съдържанието му в плода предотвратява риска от катаракта, нощна слепота и макулна дегенерация. Освен това той е полезен за подобряване на здравето на кожата, като намалява бръчките. Проучванията сочат, че витамин А участва пряко в правилното функциониране на клетъчните мембрани.

Съдържа магнезий, калций, желязо, фосфор, калий и натрий. Както ни е известно това са минералите, които облекчават симптомите на остеопорозата, включително болката и възпалението. Маракуята подсилва имунитета. Някои хора получават алергични реакции към маракуя. Консумира се сурова - като сок, но може да се прибавя и към различни сосове, десерти или кисело мляко. Сокът от маракуя намалява риска от ракови заболявания. Фитохимикалите, които съдържа спират растежа на раковите клетки. Мусът от маракуя е един от най-популярните десерти в Бразилия.

Маракуята е узряла, когато е пурпурна, червена или жълта на цвят. Ако е зелена, това означава, че не е узряла и трябва да я оставите да узрее на стайна температура. След това я съхранявайте в хладилник до една седмица. Ако я консумирате прясна трябва да я разрежете на две и да издълбаете месестата част с лъжичка.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Катастрофи в България
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Световна черна хроника
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: