Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Този зеленчук е нискокалоричен и е средство за борба с инфекции
Автор: Цвети Христова 12:57 / 19.12.2023Коментари (0)18542
©
Знаете ли, че обичаният от мнозина праз лук има много полезни свойства за организма? Той притежава много важни хранителни вещества и антиоксиданти, а днес Sofia24.bg ще ви разкаже за тях.  Още древните египтяни, гърците и дори римляните са познавали добре свойствата му и са го използвали и като лекарство. Любопитно е, че празът присъствал като важен дар, който египтяните поднасяли на боговете на съня и сенките. Друг интересен факт за този зеленчук се свързва с фараона Хеопс. Когато древноегипетският владетел искал да изрази признателност към своите жреци, той им дарявал 100 връзки праз, 1000 круши и един бивол.

Този зеленчук е важен източник на витамини и минерали. Празът съдържа: витамин А и С, които укрепват имунитета. Притежава и фолиевата киселина, която е важна за протичането на здравословна бременност и намаляван риска от развитие на малформации в плода и преждевременно раждане. Празът съдържа и витамин К, който участва в костния метаболизъм и поддържа костите здрави. В малки количества съдържа и витамини от група B, както и желязо, калий, калций магнезий, натрий и фосфор и цинк. Високата концентрация на калий помага за  добър диуретичен ефект.

Богат е на веществото алицин, което притежава антивирусни и антибактериални свойства. Ето защо в народната медицина празът често се среща като средство за борба с инфекциите. Редовната консумация на праз подобрява чревната флора. Това се дължи на разтворима фибра, наречена инулин, която служи като храна на добрите бактерии в човешкия организъм и засилва имунната система.

Зеленчукът е нискокалоричен, защото изобщо не съдържа мазнини. Така че праз може да се яде по време на диетата. Поради наличието на сяра в праза, възпалителната реакция в организма се прекратява.Това вещество също се счита за първокласна профилактика срещу артрит, тъй като не позволява деформация на хрущяла. В праза има кверцетин.

Той е един от антиоксидантите, които неутрализира отрицателните ефекти на свободните радикали, предпазват от рак, неутрализира алергените и потискат астматичните атаки. Празът е полезен за хора, страдащи от анемия, защото повишава нивата на желязо. Преди няколко века празът беше един от най-разпространените природни афродизиаци. Затова мъжете, страдащи от ниско либидо, трябва да го добавят към диетата си. Препоръчително е да го използвате ежедневно, докато минималната допустима честота е няколко пъти седмично.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: