Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Трикове, с които неудобните обувки ще ни лепнат
Автор: Екип Ruse24.bg 11:30 / 16.03.2023Коментари (0)548
©
На всеки се е случвало да сдобие с нов чифт обувки, които обаче впоследствие се оказва, че не пасват добре крака му. Стягат прекалено много, притискат твърде пръстите - какъвто и точно да е дискомфортът, той може дори да ни откаже да носим така желаните обувки.

За щастие има някои малки трика, които могат да ни помогнат да нагодим обувките си така, че да паснат добре на размера на нашите стъпала. Или просто казано - да ги разтегнем. Разбира се, това може да е само в случай, че имаме нужда само от няколко милиметра повече разстояние, което ще доведе до така желаното удобство.

Преди всичко трябва да вземем предвид материалите, от който обувките са изработени. Ако съдържат изцяло естествени като кожа или плат, може повлияем в известна степен на размера. При обувките, направени от полиуретан и други синтетични материали, задачата е по-трудна, тъй като те са склонни да се свиват до първоначалния си размер с течение на времето.

За да отпуснем кожените обувки, достатъчно е да имаме под ръка сешоар и дебели чорапи. Чорапите се слагат на краката и заедно с тях, дори и да е трудно, се опитваме да влезем в тесните обувките. След това е достатъчно да насочим струята на сешоара, настроена на средна температура, към най-проблемните места. Изчакваме известно време, докато усетим, че обувката е леко омекнала и съответно по-добре пасва на крака ни.

Вариант за отпускане е и използването на лед. Той може да бъде също толкова ефективен, колкото и топлината. Достатъчно е да напълним частично малка найлонова торбичка с вода и да я поставим във вътрешността на обувката. И в този вид я слагаме във фризера. Преобразувайки се в лед, водата притиска кожата и я постепенно я разширява.

Ако редовно имаме проблеми с недобре пасващи обувките, може да прибегнем и до т.нар. носилка за обувки, съветват от Real Simple. Представлява механично устройство от пластмаса, метал или дърво със специална дръжка и помага както за разширяване, така и за разтягане на дължината на обувките.

Носилката се поставя в обувката така, че да прилегне плътно във вътрешността ѝ. Дръжката се завърта и затяга дотолкова, доколкото самата обувка позволява и така се оставя в период от шест до осем часа. Ако се окаже, че това не е достатъчно, дръжката може да се завърти още няколко пъти - до постигане на желания резултат. Може да повтаряме процеса толкова, колкото е необходимо.

И ако опитаме всички възможни варианти в домашни условия и все пак обувките ни не са така удобни, както ни се иска, може да прибегнем до помощта професионално обущарско ателие. Особено пък ако става въпрос за особено скъп или специален чифт наистина е по-добре да не експериментираме и да се доверим на уменията хората, които се занимават специализирано с това. Те знаят точно как да разтегнат обувките, така че да ни паснат идеално, пише lifestyle.bg.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: