Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Учените алармират: Не се къпете, привличате комари
Автор: Екип Ruse24.bg 17:09 / 14.05.2023Коментари (1)281
©
Измиването със сапун може да изглежда разумна стратегия за избягване на комарите, тъй като ако не могат да ви усетят, не могат и да ви ухапят, писа електронното издание на британския в. "Гардиън".

Проучване обаче показва, че вместо да ви помогнат да останете инкогнито, ароматите на сапуна могат да ви направят по-привлекателна мишена, тъй като комарите са предпочели аромата на участниците в изследването, които се мият с три от четири тествани популярни марки сапун.

Учените, провели изследването, казват, че комарите може да са привлечени от сапуна, защото когато не се хранят с кръв, те допълват нуждата си от захари с растителни нектари.

"Фактът, че приемаме тези цветни, плодови миризми и ги поставяме върху телата си, означава, че сега един и същ предмет мирише едновременно на цвете и на човек", казва Клеман Виноже, ръководил проучването в Политехническия институт и държавен университет на Вирджиния. "Това е все едно да се събудиш и да усетиш мирис на нещо, което прилича едновременно на кафе и на кифлички. Много привлекателно."

В проучването обаче се отбелязва също, че ефектът на сапуните се различава донякъде при различните хора, вероятно поради взаимодействието между сапуните и уникалната миризма профил на всеки човек.

 "Забележително е, че един и същ индивид, който е изключително привлекателен за комарите, когато не е измит, може да се превърне в още по-привлекателен за комарите с един сапун, а след това да стане отблъскващ или противен за комарите с друг сапун", каза Виноже.

Учените стигат до заключението, че изборът на сапун може отчасти да обясни защо някои хора са магнит за комари, докато други се измъкват без ухапвания.

В изследването, публикувано в списание "айСайънс", са участвали четирима доброволци, които са предоставили проби от тъкани, които са носили като ръкав, докато са били неизмити или след измиване с четири различни марки сапуни. За да се изключи въздействието на издишания въглероден диоксид, който е друг важен сигнал за комарите, е използвана тъкан, а не кожата на участниците, пише "Телеграф".

Измиването с три от използваните сапуни изглежда, че е увеличило привлекателността на някои, но не на всички доброволци, докато измиването с четвъртия вид, който съдържал кокосово масло, по-скоро отблъсквал комарите. Съществуват доказателства, че кокосовите масла са естествено средство за отблъскване на комарите, припомнят учените.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Та аз се къпя два пъти в годината и пак ме хапят!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: