Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ути Бъчваров: Дивото къмпингуване трябва да се регулира
Автор: ИА Фокус 12:53 / 12.04.2024Коментари (0)772
© Facebook
В природата, лова и риболова трябва да има чувството за мярка и за регулация. Има прекрасни места в България, които трябва да бъдат регулирани, за да може човек да се чувства наистина в дивата природа. Това каза Ути Бъчваров в предаването "Цветовете на България“ на Радио "Фокус“.

Пътуванията из България съпътстват целия му живот заради работата и хобитата му. "Веднъж заради природата, веднъж заради събиране на кулинарни забележителности, понякога и за да се видиш със стар добър приятел“, каза Ути Бъчваров.

Той разказа, че още като дете е открил красотата на природата от чичото на неговата майка, който е бил запален турист и планинар. "За мен ловът и риболовът не са онези изпепеляващи страсти, в които човек се гневи и завижда на другия, че е хванал по-голяма риба или че е отстрелял по-голям трофей. За мен те са поводът да пътувам и да напускам големия град. "Голямото ми запалване към лова и риболова дойде през 90-те години, когато заедно с моя колега Иво Сиромахов бяхме поканени в Българското национално радио да водим едно предаване, което се казваше "И рибар съм, и ловец съм“. Тогава се отправях с микрофон на страхотни пътешествия, не на риболов, не на лов, а на "лафолов“. Този опит се оказа една от най-важните инвестиции в живота ми, защото ме хвърляше в една необятна вселена от различни места. Тези ловни и риболовни маршрути, които аз извървях в тези осем години, в които съм бил в БНР, ме отведоха на места и при хора, които са абсолютно различни от онези, които има в днешните справочници“, сподели Ути Бъчваров.

Човек трябва да живее в баланс между природата и урбанистиката. "Никога не съм бил от хората, които описват определени места и им придават излишна романтика. Понякога съм бил остър към това, което не ми харесва, към явления, които ме отвращават по един или друг начин, които вредят на природата. Тези зелени екстремисти, които работят по някакви международни проекти, също по някакъв начин трябва да бъдат ограничени и спрени. Просто човек трябва да намери баланса“, смята Бъчваров.

Дивото къмпингуване става все по-популярно през последните години у нас. То обаче не е регулирано и много често вреди на природата, посочи той. "Прекрасни места по Черноморието и язовирите, диви плажове се превръщат в една брутална, лошо урбанизирана свинщина. Тези супер свободни хора отиват и завоюват места, които не са техни и не им принадлежат. Те отиват, забиват колците на първа линия, бетонират я със собствените си каравани и се държат като стръвни концесионери на местата, които са заели. Това се случва и по язовирите, не говоря за свинщините по Северното и Южното Черноморие, където изникват цели градове на свинщината. Тези хора сами по себе си живеят в едно гето, където близостта помежду им е притеснителна. Прекрасните диви плажове на север в района на Шабла са завзети от абсолютни свини, които идват и от Румъния, отиват със своите джипове на най-защитените плажове, газят дюните, тъпчат защитени екорайони и никой по никакъв начин не ги санкционира. Ако това се случи в Румъния, ще им конфискуват колите на секундата. Това е една практика, която се надявам искрено бъдещето да регулира и да я постави в разумни условия“, призова Ути Бъчваров.

Същото се отнася и за допускането на мотори и високопроходими превозни средства в планините, допълни той. "Тези хора, чувствайки се всесилни, бръмчат с едни мотори на места, където и кон не може да мине.“

Калина СВЕЖИН






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: