Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В Италия продават къщи за по 1 евро
Автор: Екип Ruse24.bg 14:45 / 17.04.2016Коментари (0)642
©
Мнозина ги наричат имотите с цената на 1 кафе. Oбщините, които разпродават такива имоти срещу символичната цена от 1 евро, се множат като гъби след дъжд в Италия. Целта е една - да спрат обезлюдяването в провинциалните райони и да ремонтират полуразрушени постройки.

Реконструкция с цел заселване отново на красиви селца в Тоскана, Сицилия и Лигурия е новата формула, по която кметовете на няколко общини в Италия се опитват да привличат нови жители.

Единственото условие е онзи италианец или чужденец, който купи къща на символичната цена от 1 евро, да я ремонтира на свои разноски.

Разбира се, всеки трябва сам да си направи сметката - става въпрос за къщи в села в опустели райони, където няма работа, следователно и няма поминък.

Стойността на сделката само на пръв поглед е символична, защото купувачът трябва да поеме и ред други разходи, така че къщата може да ви излезе 5000-10 000 евро начална цена. За онзи, който обаче може да си позволи да я реконструира, тя може да стане нов дом сред красиви тоскански или сицилиански пейзажи.

В много случаи е необходимо изграждането на бани, защото става въпрос за къщи, строени след Втората световна война. Така е например в село Ганджи, провинция Палермо, което беше обявено за най-красивото борго (средновековно селце) на 2014 г.

Как може да се купи къща за 1 евро?

Задължителното условие е да се ангажирате да я реконструирате. Освен това поемате всички разходи по покупко-продажбата, включително и тези за нотариуса и вписването в разните регистри, които в Италия никак не са евтини.

Друго условие е до 1 година от придобиването да представите план за реконструиране.

До два месеца след издаването на разрешение за строителни работи трябва да започнете ремонта.

Ето къде са селцата с къщи за по 1 евро:

Ганджи, Сицилия

Това е село с близо 7000 жители близо до Палермо. Целта на инициативата в този случай е да живнат къщите най-вече в историческия център. Ако искате да купите жилищен имот в него, трябва да подпишете няколко документа във връзка с обновяването на къщата, което се ангажирате да направите, а също и да подпишете полица за 5000 евро в полза на общината като гаранция за ангажимента си.

Карега Лигуре

Това е селце до град Алесандрия, област Лигурия. Желанието на общината е да се оживи отново селото, което в момента наброява 83-ма жители. Повечето от предишните обитатели са емигрирали в Америка още в края на XIX век, изоставяйки жилищата си, които се рушат с течение на времето. Общината се ангажира да действа като посредник между кандидат-купувача и собственика или наследниците му, които искат да се освободят от имота. Цената няма да бъде 1 евро, ще я определят собствениците в чужбина, но във всички случаи ще бъде доста ниска.

Регалбуто, Сицилия

Това е сицилианска община до град Енна. И нейната управа е решила да се освободи от полуразрушени постройки в историческия център и периферията само и само да бъдат реконструирани. В този случай е възможно ремонтът да бъде финансиран дори с европейски фондове.

Монтиери, Тоскана

Това е средновековно селце в зоната на Марема с 1300 жители, или 11 души на квадратен километър. Има поне 30-ина изоставени и рушащи се къщи. Общината служи като посредник между собственика и купувача - и тук цената от 1 евро е на теория. Действителната може би ще е малко по-висока, но във всички случаи символична. Целта е да се реконструират напълно запуснатите къщи с проблеми в покривите и канализацията.

Повечето собственици на тези къщи в действителност са ги наследили от дедите си, живеят далече и не се интересуват да инвестират в реконструкцията им. Неотдавна за тези къщи се появиха няколко кандидати от чужбина. Последният беше кооператив от художници от Германия, който поиска да направи свое ателие. Разбира се, и тук цената от 1 евро е само символична, защото трябва да се поемат и други разноски, но в крайна сметка може да се сдобиете с къща от 100 кв. м срещу 5000 евро в Тоскана, което никак не е лошо като идея.

Лече ней Марси, Абруцо

Това е селце с 1700 жители до град Акуила - и тук разпродават къщи в замяна на реконструиране. За мнозина животът сред природата, сред побелели от сняг хълмове и чист въздух, е мечта. Ако именно това е желанието ви, то тогава то може да се реализира срещу съвсем малко пари в това селце, където на всеки квадратен километър се падат по 26-има жители.

Източник: "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: