Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В следващите дни ще наблюдаваме "призрачна" Луна, ето защо
Автор: Екип Ruse24.bg 10:45 / 23.05.2023Коментари (0)223
©
Вгледайте се в небето през следващите дни и може би ще зърнете сиянието на Да Винчи. Това е явление, което може да се случи около залез слънце, когато полумесецът е на хоризонта, но се виждат очертанията на пълната Луна, съобщи Си Ен Ен.

Сиянието на Да Винчи е често срещано явление и е лесно да се види, казва Кристин Шупла, мениджър по научните дейности в Лунния и планетарен институт в Хюстън. Но някога появата му е била неразгадаема загадка.

Какво предизвиква този призрачен ефект на пълнолунието, наричан понякога "старата Луна в обятията на новата", е бил древен въпрос, осветлен от Леонардо да Винчи, според НАСА. А отговорът е светлината, която се отразява от Земята върху Луната.

Различавайки се от слънчевата светлина, земното сияние се отнася до светлината от Слънцето, отразена от Земята дори след като Слънцето залезе, казват от НАСА. Светлината на Земята е около 50 пъти по-ярка от светлината от пълна Луна.

Когато Леонардо изказва тази теория, Коперник все още не е публикувал теорията, че Земята се върти около Слънцето. Но благодарение на художественото разбиране за светлината и сянката и на инженерното разбиране за геометрията Леонардо е успял да установи откъде идва пепелявото сияние около Луната, казват от НАСА.

Леонардо е бил прав за това, че Земята отразява светлината, така че може да се види очертанието на Луната, но астронавтите от "Аполо 11" през 1969 г. научават повече. Когато астронавтите се вгледали в Земята, светлината не се отразявала от океаните, както смятал Леонардо, а от облаците, казаха от НАСА.

Всеки, който има изглед към Луната, ще може да види сиянието на Да Винчи, но условията трябва да са подходящи, за да се случи това, казва Шупла, цитира dariknews.bg.

"Най-лесно е да се види по време на нарастващ или намаляващ полумесец. Ще ви е необходимо ясно небе, за да видите Луната, но части от Земята трябва да са достатъчно облачни, за да отразяват достатъчно количество светлина върху Луната", заяви Шупла.

"Наблюдателите на небето трябва да търсят бананообразния полумесец вечер около залез слънце и да се опитат да видят останалата част от Луната, слабо осветена", добави Шупла.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: