Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
В този български град е имало най-много шафрантии
Автор: Екип Ruse24.bg 21:46 / 01.03.2024Коментари (0)912
©
Думата "шафрантия" придобива голяма популярност в България в края на 19 и началото на 20 век. За съжаление, тя е запазена с негативно значение, което често се тълкува погрешно. Понятието е въведено през средата на 19 век за жените в определен български град. Градът се гордее, че много често е бил на първо място в България - първото театрално представление, първото читалище, първият оркестър са създадени тук.

Този град е Шумен - нека се запознаем повече за връзката му с думата "шафрантия". Откъде идва думата шафрантия в България След неуспешната унгарска революция през 1848 година, мнозина унгарци напускат родината си. Над 6000 души пристигат в България, като значителна част от тях са под ръководството на Лайош Кошут и избират да се установят в град Шумен.

Един от най-известните от тях е Михай Шафран, който през 1851 година създава първият български оркестър. В състава му свири Панайот Волов, както и Добри Войников. В допълнение към музиката, Шафран открива малко кафене, където оркестърът изпълнява музика, а жените се присъединяват към танците и пеенето. Това действие се счита за провокация към възрожденските обичаи, като местните започват да наричат тези жени "шафрантии" - дами с по-освободено поведение от обичайното.

Терминът е комбинация от името на унгареца и турската дума "шъфрънтъ", с което възниква нова популярна дума сред българското население. Най-старата българска фотография съхранява образа на този изтъкнат унгарец, който изразява многостранния си принос към България Шумен и червените фенери.

В периода между 1853 и 1856 година се разразява Кримската война, където всички Западни Велики сили и Османската империя обединяват усилията си срещу Руската империя. В този момент в град Шумен се намира чуждестранен контингент, състоящ се от французи и англичани. Те държат със себе си труженички от най-древната професия.

Един от богаташите на Шумен, Иван Сяров, създава казино, където чуждестранните войници се забавляват до късно вечерта. Смята се, че това място предлага и други услуги. Поради тази причина, местната власт взима решение да установи правила, по които да регулира тази дейност. Тези правила са запазени до 1892 година, когато е запазен документ, определящ изискванията за отваряне на публичен дом.

Те са описани в 15 точки, като някои от най-интересните са: "Приказъ за задълженията на съдържателите на публичните домове и на ******** в гр. Шуменъ“:

Изисква се разрешение от общината

Преглед на служителките 2 пъти седмично при лекар

Къпане поне веднъж в седмицата

Болните се отстраняват и се подлагат на лечение

Умивалник, сапун и кърпа във всяка стая

Забрана за подвикване на минувачите пред публичния дом

Забрана да бъдат разголени или в неприлични пози пред публичния дом.

Тук се включват и прозорците.

Отговорът на посочения въпрос в заглавието е град Шумен. Важно е да подчертаем, че по съответните стандарти на онова време, било смятано за необичайно една жена да се занимава с актьорство или да изпълнява модерните европейски танци. Това често довеждало до етикетирането на тези дами като шафрантии - дума, използвана за жените работили с Михай Шафран, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Преброяване на населението 2021 година
Парламентарни избори 2024
Екоактивисти и протести
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: