Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Виктор Божинов: 2023 беше година за завръщането на хората в киносалоните
Автор: Благой Иванов 17:32 / 31.12.2023Коментари (0)513
©
2023 година беше година на завръщането на хората в киносалоните. Това каза в предаването "Сториборд" на радио "Фокус" с водещ Благой Иванов режисьорът Виктор Божинов.

Също така 2023 година за режисьора е една много интересна година заради феномена "Барбенхаймер“ – два абсолютно различни филма, които според него и по смисъл, и по тематика, а и като творческа амбиция са на двата полюса. "Това показва, че всъщност киното е много живо и на мен ми беше изключително интересно да следя резултатите. "Опенхаймер“ – това е един по-различен филм, не е този тип филми, които всички очакват, тук има кино, което според мен е в много чиста форма. Самият факт, че за такъв сложен филм се намери голяма зрителска аудитория е показателно, че зрителите не трябва да бъдат подценявани, а трябва да бъдат провокирани“, уточни Божинов.

По думите му тази година посещенията на премиерни български филми в киносалоните са два пъти по-малко от миналата година, което е сериозна крачка назад. Едно от постиженията на 2023 година е филмът "Уроците на Блага“, който отчете и международен успех на фестивала в Карлови Вари. "Впечатляващото тук беше и вложената голяма амбиция филмът да бъде промотиран добре, като за първи път български филм успя да направи една адекватна кампания“, разказа още той.

Според Виктор Божинов за да бъде интересна една история на зрителите, тя трябва да интересна преди всичко на режисьора, който я претворява в кинолентата. "Това е някакво мое интуитивно желание да правя неща, да разказвам истории, които са различни, за да може и на мен да ми е интересно. Аз не мога да приема творческата концепция, че ти имаш примерно една тема и всеки филм ти е еднакъв като предишния. В този смисъл аз се интересувам от интересна история, която има някаква стойност зад нея, която има някакви значения, която дава възможност за различна творческа интерпретация, но пък в същото време има и основните неща, които за мен са важни наистина: да има история, тя да е построена драматургично правилно, да стъпва на определен конфликт, характерите да са тези, които движат преживяването, а не някак си сценарият, историята предварително да тегли зад себе си цялото нещо.“

"Аз имам вкус към така нареченото "драмеди“, тоест комедийната драма, защото тя е наистина един ключ, един код към разказването на история, която да стигне до зрителя без да му бъде натрапена емоционално някаква тежка история. Т.е. може да се разказва за сериозни неща и по един малко по-отворен към зрителите начин“, обясни още той.

Жанровото кино все още не намира своето място в българската кино индустрия, констатира режисьорът, като според него "това е един процес, който трябва да го израждаме, защото ние все още битуваме в една реалност, в която сякаш българското кино само по себе си прави някакъв жанр, пък всъщност би трябвало да се опитаме да излезем от това състояние.“ Според Виктор Божинов това е свързано и с липса на опит, на традиции, донякъде липса и на собствена увереност. Благой Иванов допълни, че жанровото кино много зависи и от техническата прецизност на изпълнението му: "Ако даден жанров филм се пресъздаде с някакъв компромис в техническата си цялост, тогава това може много да навреди, независимо дали режисурата и сценарият са добри. Т.е. жанровото кино зависи от техническата изправност на филмовия език“.

Сериалът "Вина“ се завръща с втория си сезон на 7 януари – една история, която е хем много българска, хем много космополитна с общочовешките си конфликти в нея. "Това, което мога да кажа, е, че историята, която се разказва във втори сезон, започва пет дни след края на историята от първи сезон – ние имаме да доразкажем историята от преди това.“ Предизвикателството според него във втория сезон е в това да се качи нивото на историята и нивото на конфликтите от първия сезон. "Моята интуиция показва, че сме успели. Вкарваме и една друга генерална тема, свързана с природата и чистотата на природата, и нейната връзка с това, което правят винопроизводителите. Освен това ще направим една интересна елипса, която според мен не е правена в български телевизионен сериал досега: ние ще имаме 2 епизода изцяло ситуирани в миналата епоха. Ще опитаме да разширим обхвата на света на виното, на винопроизводството и на тези наши герои, връщайки се със 100 години назад, което е изключителна провокация“, сподели още режисьорът.

Относно екранизацията "Чамкория“ по Милен Русков, Виктор Божинов обясни, че има някои бюрократични пречки, които се надява да бъдат преодолени през 2024 година: "Смятам, че това може би е най-важният ми проект и все още желанието ми да го правя не се е уморило. Така че се надявам, че през 2024 година ще има някакво развитие в положителна посока“, обясни той.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: