Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Виктория Бешлийска: "Васил" - чрез този филм обобщавам 2023 година 
Автор: Благой Иванов 14:42 / 24.12.2023Коментари (0)574
© Фокус
Много и различни фактори оформят личността на човека, и един от тях са традициите, различни за всеки район и за всяко семейство, но стъпвайки върху тях, човек изгражда своята идентичност, изгражда както собствената си ценностна система, така и тази на обществото. Това каза в предаването "Сториборд" на Радио "Фокус" с водещ Благой Иванов писателят Виктория Бешлийска.

"Коледата и традициите на Коледа са важни за хората, защото традициите са нещо, което се наследява. И с тях наследяваме нещата от нашето детство. Човек през традициите има възможността да си припомни тези съкровени моменти от нашето детство, с които ни свързват най-чистите и съкровените неща.“

Виктория Бешлийска сподели още, че Коледа е времето, когато има повече свободно време за гледане на филми и си има собствена традиция "с поне килограм мандарини пред себе си, пълна тишина вкъщи и това, което дават по телевизията или това, което си пусна“. Писателят посочи, че любимият й коледен филм е "Ваканцията“ – една много приятна романтична комедия, която заради красивите актьори и заради красивите две сюжетни линии, които се преплитат, никога не й омръзва да гледа. "Темата "Коледа“ може да е много по-широка. Друго нестандартно предложение за коледен филм е един изключително любим мой филм за всички времена – "Широко затворени очи“. Цялата тази визуална естетика, всичко, което има в него, мистиката, всички преплетени теми, актьорската игра – това е нещо любимо мое. Това е филм, който по много разобличаващ начин говори за деликатни теми, като кризите на семейните отношения, за това кога губим представата къде сме, кое е сън и кое е реалност. В този филм, бидейки гледан отново и отново, можеш винаги да откриеш нови неща,“ смята тя.

За Виктория Бешлийска любими филми са тези, които оставят силен емоционален отпечатък в съзнанието на хората. "Когато казвам любим филм, аз имам предвид нещо, което може да съм гледала преди повече от десет години, но го помня, защото по някакъв начин е оказало невероятно въздействие върху мен. Например един такъв филм за мен е "21 грама“ с Шон Пен и Наоми Уотс. Невероятна драма, която също така отваря толкова много полета за размисъл.“ Други такива примери за добри филми със силни истории и въздействащи визуално и на различни нива са: "Изневяра“ с Ричърд Гиър, "Необратимо“ с Венсан Касел и Моника Белучи. По думите й "Мостовете на Медисън“ е един от въздействащите филми, който стъпва на равна нога с книгата. "Това е един от онези случаи, когато не можеш да кажеш кое е по-добро: книгата или филма,“ обясни писателят.

"Смисълът на драматичното изкуство е в това да бъде катарзис за всеки един човек и да оцени чрез него живота си. Това е начин наистина да измериш и през собствената си призма всичко онова, което носиш отвътре. Ето например "Необратимо“ е филм, който буквално те изправя пред едни от най-големите човешки страхове: с физическо насилие, със загуба на памет, с клинична смърт. Това са много тежки неща, и когато ти ги гледаш посредством екрана, на практика няма как да не направиш тази рефлексия навътре. И това ти позволява да влезеш в собствения си лабиринт,“ обясни още писателят.

Виктория Бешлийска разказа още, че в последните години наваксва с гледането на стари български филми, като един от най-впечатляващите за нея е "Писмо до Америка“. "Киното ме вдъхновява да гледам на живота по различен начин, да правя паралелите между ситуациите и да пожелавам да бъда на определени места. Това е начинът,  по който просто могат да ти се отворят сетивата, като че ли ти се отваря някаква бленда през филма, през която ти може да оценяваш и да виждаш неща.“ 

"Чрез този филм, "Писмо до Америка“, режисьорът Иглика Трифонова всъщност дава още един аргумент за търсенето и завръщането към корените и как тези корени могат да подобрят нашите състояния, било то емоционално, духовно, физическо,“ допълни Благой Иванов. 

"Ако трябва да обобщя 2023 година във филми, аз ще кажа, че това е филма "Васил“ с Иван Бърнев. Невероятна игра, история, много човеколюбие има в този филм,“ категорична е Виктория Бешлийска.

Още по темата: общо новини по темата: 311
23.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
12.01.2024 »
08.01.2024 »
07.01.2024 »
предишна страница [ 1/52 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: