Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Виртуалната реалност влиза в театъра с представлението "Променяне" на Йоана Буковска
Автор: Харитина Агопян 09:57 / 19.04.2024Коментари (0)894
© Личен архив
Интерактивното представление “Променяне" е моя изповед чрез текста на Лив Улман. То съчетава театър с виртуална реалност и смея да твърдя, че в България още няма аналог". Това каза актрисата Йоана Буковска в “Денят на Фокус" по Радио "Фокус". Постановката е нейният пръв моноспектакъл, който включва и технологията 3D-mapping. Буковска се включи в ефира на радио “Фокус" на път към Велико Търново, където я очакват професионални ангажименти.

“Пиесата беше проект на Пловдив 2019 Европейска столица на културата, още преди ковид. За съжаление, точно на 30-то представление, когато самата аз се разболях от вируса - октомври 2020 г., се наложи пауза на проекта. Опитвах да възстановя представлението неколкократно и през ноември 2023 г успях да възродя този нелек, но много вълнуващ и единствен по рода си спектакъл. Той е амалгама между кино и театър. За 3 години ковидна кома никой не създаде подобен спектакъл", разказа актрисата.

“Книгата, основа на спектакъла, е написана в годината ми на раждане - 1977 г. Темата обаче продължава да бъде актуална, защото Лив Улман разказва какво е да си жена днес, какви са нравите в Холивуд, какво е да бъдеш едновременно майка, жена и актриса. Това лично ме касае и така изповядвам себе си чрез нейния текст. Моят сблъсък с тази книга бе преди 20 г, тя е озаглавена “Промяна", но аз си позволих да кръстя представлението “Променяне", тъй като на английски книгата се нарича Changing", даде още подробности за спектакъла Буковска.

“Лив Улман разказва по много майчински и грижовен начин за себе си, така че да се припознаем в нея и да видим, че винаги има светлина в тунела. Хората са едно - независимо какво работят. Проблемите ни се еднакви. Те ни променят към по-добро", убедена е актрисата.

“Моят подарък от съдбата бе, че когато кацнах в Осло, за да играя “Променяне", Лив Улман също имаше моно спектакъл наблизо и се срещнах с нея. Това бе голяма чест, тя тогава бе на 80 г. и моноспектакълът поразително като формула приличаше на моя. Бях много щастлива, че по еднакъв начин чувстваме света! Жаклин Вагенщайн и аз планираме да поканим Улман в София наесен, да видим дали това ще се получи", разкри Буковска.

“Лив Улман и Ингрид Бергман са национални герои в Норвегия. Всичко,свързано с тях и творчеството им, там се възприема като национална ценност. Приложението, което разработихме за спектакъла, все още е активно. Всеки, който влиза в салона, може да си го изтегли с QR код и ако вдигне телефон към сцената, около мен се случват виртуални неща. И двете - и аз, и Улман, се чувстваме еднакво добре в театъра и пред камерата", сподели още Йоана Буковска.

Следваща дата на представлението е 23 април в “Сити марк арт център" от 19 и 30 ч. “За мен театърът е духовно преживяване, не просто разнообразие и забавление. Смятам, че зрителите ще си спомнят дълго за видяното, след като са присъствали като публика и за мен това е най-важният критерий за успешна постановка", завърши обичаната българска актриса.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: