Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Високоплатени експерти ще оценяват дали изкуственият интелект работи етично
Автор: Цвети Тончева 11:12 / 12.02.2024Коментари (0)690
©
Вече имаме удостоверени и регистрирани пет нови професии, създадени от появата на AI, за които се наемат специалисти, които са високоплатени. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето“ на Радио "Фокус“ с водещ Ива Дойчинова.

Всички пет професии са взаимно свързани и работят в сътрудничество, уточни тя.

Първата професия е тази на промпт-инженер. Това е специалистът, който създава задания и запитвания към инструментите на ИИ за текстово и визуално съдържание.

"Важно е не просто да се зададе въпрос, а той да е прецизиран и да насочва към професията и нишата, която ни интересува. Вече навлизаме в епохата, в която ще профилираме и ще персонализираме изкуствения интелект. Генеративните модели всеме се ползват във всички сфери на човешката дейност и фокусът трябва да е върху специфични области. От една страна, за да обучат изкуствения интелект в съответната сфера и да му дадат задания, които ще им вършат работа. От друга страна, трябва да се познават спецификите на отделните генеративни модели, защото това, което е типично за Bing или за Bard, е различно при ChatGPT“, обясни доц. Мариана Тодорова.  

Изчисленията показват, че годишното възнаграждение на промпт-инженерите възлиза на 250 до 335 хиляди долара.

Втората професия е треньор на изкуствен интелект. Тяхната задача е да обучават изкуствения интелект в определена област. "Треньорите тук нямат за цел да получат отговор, а да направят фината настройка, въпросите и обратните връзки към тях толкова пъти, докато те придобият нужната точност. Това е потвърждаване на тази тенденция на персонализация и спецификация на изкуствения интелект в определени области“, допълни доц. Тодорова.

Изкуственият интелект може да бъде обучен чрез линкове, като за момента Bing и Bard се справят най-добре с това. "Целта на малките езикови модели, които ще сваляме на телефона си, е да станат наши лични асистенти. Ние можем да подбираме според нашите нужди информацията, на която го обучаваме“, добави футурологът.

Над 160 хиляди долара е очакваното годишно възнаграждение за треньорите на изкуствен интелект.

Одиторът на изкуствен интелект проверява каква информация получаваме на изходната точка и какво е нейното качество, дали има предразсъдъци, халюцинации, създадени балони, фалшива информация. "Вероятно те ще подготвят обратната връзка и ще помагат на треньорите за фината настройка“, допълни доц. Тодорова.

Четвъртата нова професия, която е пряко свързана с появата на изкуствения интелект, е тази на етичните експерти, които оценяват дали изкуственият интелект работи етично, дали е прозрачен, дали е отговорен, дали защитава потребителите, или по някакъв начин ощетява техните права. "Все още няма формула, чрез която да се кодифицира някаква глобална етика, и все още е много трудно да се създадат критерии за истинност. Това е едно от най-важните предизвикателства, които трябва да решим“, подчерта доц. Мариана Тодорова.

Между 160 и 180 хиляди долара е очакваното годишно възнаграждение за етичните експерти.

Петата професия е ръководител на машини по интеграция с изкуствен интелект. "Важно е да обучим не само себе си, но и да калибрираме всички други машини в работа с изкуствен интелект така, че те да функционират в синхрон и да изпълняват неговите команди, разбира се, под човешки надзор“, коментира доц. Тодорова.

Между 110 и 250 хиляди долара е очакваното годишно възнаграждение за ръководителите на машини по интеграция






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: