Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вкусен и пухкав: Най-добрата рецепта за бананов хляб
Автор: Екип Ruse24.bg 08:54 / 06.07.2025Коментари (0)957
©
Този бананов хляб е най-популярната рецепта в Simply Recipes от над 10 години. Хиляди хора го приготвят всеки ден. Защо?

Защото това наистина е най-добрата рецепта за бананов хляб. Можете да смесите всичко в една купа, можете да променяте количеството захар или банани. А тайната на страхотния му вкус? Разтопено масло.

Хубавото на тази рецепта за бананов хляб е, че не ви е необходим скъп миксер! Купа за смесване, вилица за разбиване на яйцата и здрава лъжица за разбъркване на тестото са всичко, от което се нуждаете. Количеството захар е гъвкаво. Оригиналната рецепта изисква една чаша бяла захар, но повечето хора се справят добре с 3/4 чаша, а много са доволни и с 1/2 чаша.

Можете да добавите чаша нарязани ядки, стафиди или шоколадови парченца, ако желаете, или да изсипете тестото във формички за мъфини и да направите мъфини с банани и ядки. Можете дори да направите още една крачка напред и да направите шоколадово-бананов хляб .

Най-добрата тава за хляб за тази рецепта

Тази рецепта изисква форма за хляб с размери 20x10 см. Ако печете във форма с размери 20x10 см, печете от 47 до 57 минути. Ако печете във форма с размери 23x12 см, печете от 45 до 55 минути. Имайте предвид, че по-голямата форма ще направи хляба по-плосък.

Най-добрите банани за бананов хляб са тези, които са презрели. Жълтите обелки трябва да са поне наполовина покафенели, а бананите вътре да са меки и покафенели.

Съставки:

- 2 до 3 средно големи (18-21 см дълги) много зрели банана, обелени (около 1 1/4 до 1 1/2 чаши намачкани)

- 1/3 чаша (76 г) масло, несолено или солено, разтопено

- 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат (не бакпулвер)

- 1 щипка сол

- 3/4 чаша (150 г) захар (1/2 чаша, ако искате по-малко сладко, 1 чаша, ако искате по-сладко)

- 1 голямо яйце, разбито

- 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия

- 1 1/2 чаши (205 г) универсално брашно

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 175°C:

Намажете с масло тава за хляб с размери 20x10 см.

2. Намачкайте бананите и добавете маслото:

В купа намачкайте зрелите банани с вилица, докато сместа стане напълно гладка. Разбъркайте разтопеното масло в намачканите банани.

3. Смесете останалите съставки:

Смесете содата за хляб и солта. Разбъркайте захарта, разбитото яйце и екстракта от ванилия. Разбъркайте с брашното.

4. Печете хляба:

Изсипете тестото в подготвената си тава за хляб.

Печете 55 до 65 минути на 175°C или докато клечка за зъби или дървено шишче, поставени в центъра, излязат чисти. Няколко сухи трохи са приемливи; ивици от мокро тесто не са. Ако външната страна на хляба е покафеняла, но центърът е все още мокър, покрийте хляба леко с фолио и продължете да печете, докато хлябът се изпече напълно.

5. Охладете и сервирайте:

Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата за няколко минути. След това извадете банановия хляб от формата и го оставете да се охлади напълно преди сервиране. Нарежете го и сервирайте. (Нож за хляб помага да се направят филийки, които не са ронливи.)

Добре опакован, банановият хляб ще се запази на стайна температура в продължение на 4 дни. За по-дълго съхранение, сложете хляба в хладилник до 5 дни или го замразете.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Футбол - други
ТИР уби 12-годишно момиче край Плевен
Лято 2025
Изграждане на Национална детска болница в София
Увеличаване на таксите в университетите
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: