
ЗАРЕЖДАНЕ...
Вкусен и пухкав: Най-добрата рецепта за бананов хляб | ||||||
| ||||||
Защото това наистина е най-добрата рецепта за бананов хляб. Можете да смесите всичко в една купа, можете да променяте количеството захар или банани. А тайната на страхотния му вкус? Разтопено масло. Хубавото на тази рецепта за бананов хляб е, че не ви е необходим скъп миксер! Купа за смесване, вилица за разбиване на яйцата и здрава лъжица за разбъркване на тестото са всичко, от което се нуждаете. Количеството захар е гъвкаво. Оригиналната рецепта изисква една чаша бяла захар, но повечето хора се справят добре с 3/4 чаша, а много са доволни и с 1/2 чаша. Можете да добавите чаша нарязани ядки, стафиди или шоколадови парченца, ако желаете, или да изсипете тестото във формички за мъфини и да направите мъфини с банани и ядки. Можете дори да направите още една крачка напред и да направите шоколадово-бананов хляб . Най-добрата тава за хляб за тази рецепта Тази рецепта изисква форма за хляб с размери 20x10 см. Ако печете във форма с размери 20x10 см, печете от 47 до 57 минути. Ако печете във форма с размери 23x12 см, печете от 45 до 55 минути. Имайте предвид, че по-голямата форма ще направи хляба по-плосък. Най-добрите банани за бананов хляб са тези, които са презрели. Жълтите обелки трябва да са поне наполовина покафенели, а бананите вътре да са меки и покафенели. Съставки: - 2 до 3 средно големи (18-21 см дълги) много зрели банана, обелени (около 1 1/4 до 1 1/2 чаши намачкани) - 1/3 чаша (76 г) масло, несолено или солено, разтопено - 1/2 чаена лъжичка сода бикарбонат (не бакпулвер) - 1 щипка сол - 3/4 чаша (150 г) захар (1/2 чаша, ако искате по-малко сладко, 1 чаша, ако искате по-сладко) - 1 голямо яйце, разбито - 1 чаена лъжичка екстракт от ванилия - 1 1/2 чаши (205 г) универсално брашно Начин на приготвяне: 1. Загрейте фурната до 175°C: Намажете с масло тава за хляб с размери 20x10 см. 2. Намачкайте бананите и добавете маслото: В купа намачкайте зрелите банани с вилица, докато сместа стане напълно гладка. Разбъркайте разтопеното масло в намачканите банани. 3. Смесете останалите съставки: Смесете содата за хляб и солта. Разбъркайте захарта, разбитото яйце и екстракта от ванилия. Разбъркайте с брашното. 4. Печете хляба: Изсипете тестото в подготвената си тава за хляб. Печете 55 до 65 минути на 175°C или докато клечка за зъби или дървено шишче, поставени в центъра, излязат чисти. Няколко сухи трохи са приемливи; ивици от мокро тесто не са. Ако външната страна на хляба е покафеняла, но центърът е все още мокър, покрийте хляба леко с фолио и продължете да печете, докато хлябът се изпече напълно. 5. Охладете и сервирайте: Извадете от фурната и оставете да се охлади във формата за няколко минути. След това извадете банановия хляб от формата и го оставете да се охлади напълно преди сервиране. Нарежете го и сервирайте. (Нож за хляб помага да се направят филийки, които не са ронливи.) Добре опакован, банановият хляб ще се запази на стайна температура в продължение на 4 дни. За по-дълго съхранение, сложете хляба в хладилник до 5 дни или го замразете. |
За контакти:
тел.: 0886 49 49 24
novini@ruse24.bg