Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Връзката между алергиите и усещането за умора
Автор: Екип Ruse24.bg 13:44 / 15.04.2024Коментари (0)956
©
Алергиите са резултат от преувеличен имунен отговор от страна на организма спрямо безвредни вещества, известни като алергени. Алергичните реакции предизвикват освобождаването на хистамини и други вещества в тялото, което води до симптоми като кихане, назална конгестия и сърбеж в очите. Тези симптоми, особено когато са постоянни, могат да нарушат съня и да доведат до лошо качество на почивката, пише puls.bg. Освен това постоянната реакция на организма към алергените може да бъде психически изтощителна. Тази умора често повлиява на цялостното качество на живот и ежедневната производителност, което прави от съществено значение ефективното овладяване на алергиите.

Как алергиите причиняват умора?

Алергиите могат да причинят силна умора чрез сложно взаимодействие на физиологични и психологически фактори. Алергиите водят до умора по четири механизма:

Имунен отговор и възпаление

При експозиция на алергени, като цветен прашец (полени), акари или определени храни, имунна система възприема тези вещества като заплахи и предизвиква имунен отговор. По време на този отговор се освобождават хистамини и други възпалителни медиатори. Тези вещества играят централна роля в защитните механизми на тялото, причинявайки вазодилатация (разширяване на кръвоносните съдове) и изтичане на течност в околните тъкани, което може да доведе до симптоми като назална конгестия, сълзене на очите и сърбеж по кожата. Този възпалителен процес е възможно да допринесе за чувство на физически дискомфорт и умора, което затруднява поддържането на обичайните нива на енергия и бдителност.

Нарушени модели на сън

Алергиите могат значително да нарушат моделите на съня. Честите симптоми на алергия като кихане, кашлица, сърбеж и запушен нос често се влошават през нощта, което затруднява заспиването и продължаването на съня. В резултат на това лишаването от сън може да се натрупа с течение на времето и да доведе до умора. Освен това, в някои случаи е възможна появата на симптоми, подобни на сънна апнея, по време на обостряне на алергия, което допълнително компрометира качеството на почивката. Постоянно лошото качество на съня може да влоши чувството на умора и изтощение, което затруднява оптималното работоспособността през деня.

Хронични алергии и дългосрочна умора

В случаите на хронична алергия, като целогодишен алергичен ринит или алергична астма, битката с алергените продължава. Постоянното излагане на тригери (отключващи фактори) може да доведе до дългосрочна, постоянна умора. Това е така, защото имунната система остава в състояние на повишена бдителност, като тялото непрекъснато произвежда хистамини и други възпалителни химикали в отговор на устойчивите алергени. С течение на времето това хронично възпалително състояние може да изчерпи енергийните нива на тялото, водейки до изключителна умора, която става част от ежедневието.

Психологическо въздействие

Алергиите могат да имат психологически ефект, допринасяйки за умора чрез стрес, безпокойство и раздразнителност. Справянето с неудобството и дискомфорта от алергиите, заедно с непредсказуемостта на обострянията на симптомите, може да доведе до емоционално изтощение. Постоянното следене за алергени, спазването на мерки за тяхното избягване и употребата на лекарства може да бъде психически изтощително. Тази емоционална умора може да се комбинира с физическата умора, причинена от алергии, създавайки цикъл на изтощение, който засяга цялостното качество на живот.

Разбирането и ефективното овладяване на алергиите е от ключово значение за облекчаване на умората от алергия, позволявайки на засегнатите да възвърнат своите енергия и дееспособност.

‍Какво е усещането за умора от алергия?

Умората от алергия може да се прояви като непреодолимо чувство на изтощение, надхвърлящо чувството за типична умора, изпитвано след натоварен ден. Често усещането се описва като дълбока, постоянна умора, която не отминава дори след сън през цялата нощ. Страдащите от умора, свързана с алергия, може да изпитат затруднения с концентрацията, да изпитат умствена мъгла и да имат намалена мотивация за извършването на ежедневни задачи. Сякаш енергийните резерви на тялото постоянно се изчерпват, което прави дори простите дейности да изглеждат трудни. Освен това умората от алергия може да доведе до раздразнителност, промени в настроението и повишена чувствителност към стрес, което допълнително влияе върху цялостното качество на живот.

Как се преодолява умората от алергия?

В краткосрочен план умората от алергия може да бъде облекчена чрез използването на медикаменти с или без рецепта. Антихистамините, деконгестантите и назалните кортикостероиди могат да помогнат за намаляване на симптоми като кихане, запушване на носа и сърбеж, като по този начин осигуряват незабавно облекчение от изтощението, свързано с алергия. Тези лекарства действат, като блокират хистамините и други възпалителни вещества, отговорни за алергичните реакции. Освен това, капки за очи и специфични за алергия деконгестанти могат да помогнат при специфични симптоми, като предлагат бързото им облекчение. Важна е консултацията със специалист преди предприемането на лечение.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: