Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Вяра Лъджева: От детска възраст трябва да възпитаваме планинска култура
Автор: Харитина Агопян 12:15 / 23.02.2024Коментари (0)836
© Фокус
Лавинната раница е със спусък, с който се надуват 2 големи балона, които биха помогнали да бъдеш изплют на повърхността на лавината. Важно е човек да не бъде сам в планината, за да има шанс да бъде изровен от снега. Това каза Вяра Лъджева в “Денят на Фокус" по Радио “Фокус".

Лъджева е член на управителния съвет на Българската асоциация по ски свободен и екстремен стил. От 25 градуса нагоре наклон падат лавини. Причината обикновено са хората - нашите действия. Преди да отидем в планината, трябва да се съобразяваме с времето и да събере информация от познати за снежните условия в планината - от приятели, които са били там през последните дни. Трябва да знаем как да не попадаме в рискови терени и да сме добре екипирани. Сонда, лопата, лавинна раница и лавинен уред са част от екипировката.

Първата ни реакция при лавина трябва да бъде да дръпнем спусъка на лавинната раница. Добре е да сложиш ръцете си пред лицето, за да може, ако те затрупа снегът, да имаш малко свободно разстояние за дишане", даде съвети Вяра Лъджева.

Асоциацията организира безплатни курсове за деца от 6 години. Първо правихме лекции, за да знаят учениците как да действат в зимни условия. От 3 години правим и курсове в планината, за да информираме любителите на зимните спортове как да ги практикуват безопасно. Ако се случи лавинен инцидент, те е добре да знаят как да реагират", каза още Лъджева.

“От 20 години имаме и курсове за възрастни. Смятаме, че от детска възраст трябва да възпитаваме планинска култура. Дори през лятото виждаме хора, които не знаят какво да правят и как да се екипират в планината. Младите са рискова група, защото много често търсят силните усещания. Изпитват екстремното", поясни Вяра Лъджева.

“Провеждаме курсовете най-вече на Витоша в района на “Алеко". На 24 февруари и на 23 март имаме обучения там. За пръв път стъпваме и на Пампорово на 9 март 2023 г. Проведохме събития и в Банско. Искаме на правим обучения и в Боровец и да обхванем ски клубовете", каза още събеседникът.

И в момента има лавинна опасност във високите части на планините. Когато има дървета, лавината също е възможна, предупреди Лъджева.

“Лавината е свличане на голяма маса сняг. Има лавини, които падат от само себе си, когато имаме стръмен склон и голяма маса сняг, която натежава. Когато има снеговалеж, се получават слоеве снежна покривка,

които понякога не са добре свързани и при леко натоварване пада лавина. Най- Важният фактор е вятърът.

Витоша е лавиноопасна планина - много е ветровита, за разлика от Рила и Пирин. Лавината на Боби е близо до зелената туристическа пътека на Витоша - препоръчвам да се ходи по пътеката", каза още Лъджева.

По снежните дюни и по козирките се образуват силни навявания. Снегът там се натрупва с времето и големият пренос на снежни маси допринася до лавините.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: