Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Яйцата може и да не се съхраняват в хладилник
Автор: Екип Ruse24.bg 14:57 / 16.02.2024Коментари (0)1410
©
Изследователите имат убедителен аргумент: полезните свойства на продукта не трябва да се губят. Това се случва, ако съхранявате яйца по този начин. Методът за съхранение на яйца е спорен дори сред технолозите в храните, да не говорим за обикновените хора. Някои хора вярват, че яйцата абсорбират миризмите в хладилника, така че може да се окажете с рибен омлет. Не случайно в магазините този продукт най-често се намира на обикновени рафтове. Други твърдят, че в студа бактериите от салмонела спират да се размножават, което означава, че яйцата са там, но не на вратата, а по рафтовете на хладилника.

Този път топката е в полето на любителите на храната със стайна температура. Учени от Нюкасълския университетпроучване проведоха проучване, по време на което партида яйца, съхранявани при различни условия, беше лиофилизирана. Резултатът беше прах, който беше тестван за съдържанието на витамин D3, който е една от формите на витамини от група D.

Освен всичко друго, витамин D3 стимулира транскрипцията на РНК и ДНК, участва в протеиновия и липидния метаболизъм и осигурява нормалното функциониране на храносмилателната система. Изводът беше много интересен: Яйцата, които са били в хладилник за 28 дни, съдържат по-малко слънчев витамин от тези, които са били оставени в камера без температура.

Нека ви напомним, че според стандартите трапезното яйце може да се съхранява без хладилник до 25 дни, при условие че топлината в къщата не надвишава +20 градуса. 

Между другото, учените допълнително изчислиха колко витамин D остава във варените яйца. За да направят това, те направиха омлет от тях, изпържиха им пържено яйце, а също и твърдо сварено и поширано яйце. Най-лошият резултат беше констатиран при пържените яйца: в тях останаха само 78% от първоначалното съдържание на витамини.

Варените яйца съдържат 80% витамин D, докато пошираните съдържат 93%. И тук омлетът и бърканите яйца се оказаха най-добрите ястия, дори имаха повече витамин D - 109%. В същото време учените отбелязват, че според този показател дори микровълновата фурна не ги разваля: концентрацията на витамина се запазва, пише actualno.com.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: