Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Яна Алексиева: "Фамилатлон" е нашата мисия да подкрепяме семейството
Автор: Живко Кръстев 13:05 / 28.05.2024Коментари (0)963
©
"Фамилатлон“ е нашата мисия и дейност в това да подкрепяме семейството и децата и най-вече да осмисляме това, че родителството е изключително щастие и много хубаво прекарано време заедно с децата е от изключителна важност за цялото семейство. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ изпълнителният директор на Асоциация Родители Яна Алексиева.

"Фамилатлон“ започва през 2009 година като събитие, което има идеята за провеждане на качествено време със семейството, като той е част от едно движение, което се провежда всяка година в Париж. "Оттам взехме така идеята, почерпихме и я развихме през всичките тези наистина 16 години.“  Събитието претърпява много развитие, като много пораства с годините, обогатява се. "Това е един фестивал, който събира в Южния парк много семейства, много деца и най-вече на наши партньори, на които изключително благодаря, че ни вярват.“  

"Фамилатлон“ ще се състои на 8 юни от 10.00 до 16.00 часа на голямата поляна в Южния парк, като първо се минава през първата и водеща шатра на "Фамилатлон“, откъдето хората получават карта на поляната с над 40 различни организации, които предлагат интересни занимания и различни активност за семейството. "Идеята е да преживееш нещо: дали ще направиш нещо с робот, дали ще спасиш птичка, дали ще разбереш защо пчелите са важни, дали ще чуеш малко повече за нас като организации и кауза – всичко това се преживява и хората събират едни малки печатчета докато обикалят, след което се връщат при нас и разбира се участват в малки, но приятни награди, които ние сме осигурили заедно с наши партньори,“ разказа тя и добави, че отвъд това има музика, прекрасни водещи, има много игри и занимания, забавления, наука и каузи, които ще се случват в рамките на деня.

В 11.00 часа ще бъде даден старта на малкия велопоход, който е за деца от 3 до 7 години. "Това е много забавно и винаги изключително пълно събитие в рамките на 40 минути в самия празник, защото идеята ни е по-скоро децата да опитат да се забавляват, да се смеят, да карат заедно през една алея, а не е събитие със състезателен елемент,“ обясни  организаторът и добави, че в 16.00 часа започва почистването на мястото с играта "Ябълки за смет“ и събитието получава своя достоен финал.

Каузите на Асоциация Родители са свързани със семейството, с родителите и с децата, обясни Яна Алексиева, като  една от най-важните каузи за тях е качественото образование. Една от каузите, която е тясно свързана с асоциацията, е активното включване на родителите в образователната система. "Много е важно родителят да има отношение какво се случва в даденото училище или детска градина за детето му, с какво може да подкрепи като образователен процес, като среда, като политики, дори като визия училището,“ обясни тя.

Обществени съвети или училищни настоятелства, които в момента съществуват в училищата според нея не са достатъчно добре осмислени като инструменти за подкрепа, с които наистина родителят да бъде въвлечен и активно да подкрепя училището. "Намигното напомняме на всичките училища партньори, с които работим, че всъщност те имат огромна общност в училище, която ако я създадат и направят истинска училищна общност, в нея имат експерти по всичко, защото родителите са с най-разнообразни професии и могат да бъдат ценни.“

Другата ключова роля на родителите е как всяко семейство подкрепя своето дете в преминаването му през образователна система, където според нея училището трябва да има нов индивидуален подход към семейството във връзка със споделянето на това как се развива детето емоционално, социално и като познание.

"На 8 юни хората ще могат да видят какво прави Асоциация Родители, ще могат да се докоснат и до темата "Бащинство“, ще видят Центъра за безопасен интернет, за който отговаряме и развиваме в България над 12 години. Ще видят и темата за образованието, ще видят и още десетки други организации, които се занимават от наука през защита каузите и много други теми. Много е пъстро, много е шарено на голямата слънчева поляна,“ заключи изпълнителният директор на Асоциация Родители Яна Алексиева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: