Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Ясно е какво ще получат наследниците на Стефан Данаилов
Автор: Екип Ruse24.bg 09:27 / 04.05.2020Коментари (0)787
©
300 хил. лв. е оставил със завещание на сина си Владимир великият актьор Стефан Данаилов. На доведения си син Росен Цанков и племенницата Росица Обрешкова пък оставя личния си архив и богатата си библиотека.

Стефан Данаилов е разпределил наследството си приживе със завещание, разказаха близките на великия актьор пред “24 часа".

Голяма част от наследените от сина Владимир пари всъщност са дошли от доведения син на Ламбо Росен Цанков. Приживе Данаилов му продал половината от апартамента в “Лозенец" срещу 97 хил. лв., разказа пред “24 часа" кинопродуцентът, чийто баща е режисьорът Вили Цанков. В жилището Ламбо живееше със съпругата си Мария.

“Дадохме смъртния акт на Стефан и на Росен Цанков да му послужи за доказателство, че е наследник. Синът ми Владимир обаче официално се води като такъв. Написа ми пълномощно, но отвас научавам за каква сумастава дума – не ми е казвал, не съм и питала. Вече сметките са на негово име. Той дойде и си уреди нещата лично. Сега аз движа делата му, но системата не работи заради карантината. Разбира се, знаех, че апартаментът в “Лозенец" е продаден, но никога не е ставало дума за пари", разказа пък актрисата Ирен Кривошиева, майката на единственото дете на Стефан Данаилов – Владимир.

Сега тя е “прикована" в България – иначе живее в САЩ, за да се грижи за възрастната си майка.

Владимир Данаилов също живее в САЩ, където в момента учи медицина. През 2014 г. той се ожени в Америка за приятелката си Виктория.

Стефан Данаилов е имал и 15 декара апетитна земя в Родопите. Тя също отива при сина му Владимир, самият Росен Цанков призна, че няма претенции към нищо от наследството на актьора, защото то по право се полага на кръвния му наследник. Според информация на “24 часа" Цанков и Росица Обрешкова обмислят да дарят библиотеката и архива на Данаилов на НАТФИЗ или на Националната библиотека, където да бъде направен фонд в негова памет.

Апартаментът в кв. “Лозенец" в София, който Росен Цанков е изкупил от Данаилов, е едно от най-митичните жилища в столицата. Той е на нисък етаж в един от малкото много високи блокове в тази част на града.

Обща площ 145 кв. м, 10 кв. м кабинет – пълен с книги и ръкописи на пиеси  сценарии на филми,15 кв. м спалня и голям и светъл хол представлява апартаментът на Стефан Данаилов и Мария. Актьорът продал своя дял на Росен Цанков преди години с условието да остане в жилището, докато е жив.

В този дом Данаилов събираше учениците си – често над 20, когато имунната му система рухна след лечението от сарком и беше опасно да не се зарази дори от най-лекия грип, но той не се отказа да бъде учител. И то строг професор от НАТФИЗ. Там се влизаше през малко антре, а после в голям хол с камина.

Мастера никога не предаде учениците си. Винаги ги чакаше маса с баница и напитка. Едно издателство му подари за рождения ден колекция вино с етикети от негови култови роли. И те стояха на масата, но никой не се осмели да отпие.

Така се случи и при репетицията на последната играна от него пиеса – “Актрисата", която се реализира по идея на Аня Пенчева. Репетиция в хола, докато се стигна до сцената. Където, уви, актьорът в ролята на влюбен стар банкер излизаше на моторизирана количка. Последвалото счупване на бедрото и залежаване се оказаха зла прокоба – не слезе от возилото, но не спря да пуши.

В театралните среди се говори, че Аня усилено работи по книга за Ламбо и събира богат снимков материал. А биографичната книга на самия Данаилов “Романът на моя живот", също богато илюстрирана и много откровена, се продаде в небивал за нашия пазар тираж.

Всъщност приживе Мастера е имал два влога, които в момента наследява синът Владимир. Веднага след кончината на баща си той долетя от Америка, за да уреди делата си в България. Баба му – майката на Ирен Кривошиева, е на 90 г. – една от най-възрастните адвокатки у нас, но още работи в кантората си. Преди много години дори е била кметица на София, а наскоро издаде книгата с мемоари.

Приживе освен за наследството си Стефан Данаилов се е погрижил сам и за мястото на вечния си покой. Актьорът е платил за 100 години напред гроба си в боянския частен гробищен парк. Оставил е и пари за паметник.

Данаилов почива до любимата си Мария. И е пожелал паметникът на гроба му да е същия като нейния – сребърна роза пред паметната плоча. Ще бъде направен от скулптора Георги Чапкънов.

Паметникът обаче ще бъде поставен, след като мине година от смъртта на Стефан Данаилов.

А на 27 май стават 6 месеца от кончината на народния любимец.

Още по темата: общо новини по темата: 9
19.08.2021 »
30.08.2020 »
01.12.2019 »
02.11.2019 »
09.09.2019 »
27.08.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: