Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Защо прасетата обичат калта?
Автор: Екип Ruse24.bg 19:18 / 06.04.2024Коментари (0)737
©
Домашни животни като прасета, кокошки, патици, че дори и зайци се отглеждат по селата от много години и за повечето хора, имали досег до тях, те са нещо добре познато.

Но всъщност има много неща, които не знаем за тях, просто защото и през ум не ни е минавало да се замислим или поинтересуваме. Като например каква е продължителността на живота на домашната кокошка. Или пък тази на прасето.

Домашните прасета са известни с това, че са достъпни, лоялни и изключително интелигентни животни. Те са големи представители на чифтокопитните животни и някои от характеристиките, с които се различават от дивите прасета, са, че са значително по-големи, но и по-бавни. Прасетата, които не се отглеждат в във свинеферми, прекарват активното си време в игри и слънчеви бани.

Тези животни притежават изключително силно развито обоняние, което им е от ползва, когато опознават заобикалящата ги среда. Всъщност представители на домашните прасета се срещат навсякъде по света с изключение на Антарктида, просто защото хабитатът им трябва да е с умерени климатични условия.

Някои от поведенчески им модели напомнят на тези на говедата и овцете, но всъщност поведението им прилича много повече на това на кучетата и хората, пишат от Animalia. И вероятно всеки се е питал защо прасетата обичат толкова много калта? Тази любов си има добро обяснение - чрез калта прасетата се предпазват от силните UV лъчи, а чрез въргалянето в нея се охлаждат и премахват различни паразити от кожата си.

Домашните прасета са моногамни, а бременността им трае 114 дни. Интересното е, че се смята, че процесът по опитомяването на прасетата е започнал преди около 10 000 години в районите на Анадола и централен Китай.

Също интересен факт е, че прасетата са изключително интелигентни и могат да научват различни трикове дори по-бързо от кучетата. Само на две до три седмична възраст могат да научат имената си и са четвъртите най-интелигентни животни в света след шимпанзетата, делфините и слоновете, предава lifestyle.bg.

И да, хипопотамите са далечни роднини на прасетата. А ако някой се е питал колко дълго живеят прасетата, то отговорът е между девет и 12 години, като максималната скорост, която могат да достигнат при тичане, е 17 км/ч., теглото им пък достига до 350 кг.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
Парламентарни избори 2024
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: