Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Зелените съкровища: Шепа коприва и 300 милилитра вода са ви достатъчни
Автор: Екип Ruse24.bg 12:28 / 08.04.2024Коментари (0)54128
©
Глухарчето, руколата, копривата и киселецът, които тепърва пробиват земята, са мощни детоксикатори и стимулатори на имунитета. Лековитите растения са познати на хората още от древността, но днес малцина се сещат да ги използват за своето здраве, особено сега, когато се наблюдава феноменът пролетна умора.

Вещества

Обикновеното глухарче, което напролет изпълва зелените поляни с жълти цветове, е истинска съкровищница на полезни вещества. Чай от стръковете на растението се използва за пречистване на токсините и за извайване на тънка талия. Някои билкари го препоръчват и за салата. Растението стимулира дейността на червата и помага на черния дроб да преработва мазнините. В листата на жълтото цвете, известни като рукола, се съдържат витамин В2, каротин и витамин С. Те са ценен източник на желязо, калций и фосфор. Прясната салата от листа на глухарчета се препоръчва при борба с пролетната умора и авитаминоза.

Виното от цветове на глухарчета, така популярно в миналото, се използва основно за пречистване на кръвта. Напитката повлиява благоприятно и сърцето. То помага и при атеросклероза. В корените на глухарчето пък има следи от етерично масло, танини, сапонини, протеини и други полезни вещества. Те се събират ръчно от берачи, които ги изкопават с лопатки или друг инструмент. Билковият чай от глухарче тонизира и дава сила. Затова е добре да пиете по една чаша сутрин. Освен това отварата е полезна при болести на черния дроб и жлъчката. Помага при диабет и пречиства кръвта.

Маски

Другото зелено съкровище на сезона е копривата. Тя ще ви помогне да се сдобиете с коси на самодива. Жарещото растение ги сгъстява, придава им обем, виталност и нежен блясък. Кипнете шепа листа в литър вода и добавете към нея 1-2 с.л. ябълков оцет. С прецедената запарка облейте косите си, след което отмийте. Така хем ще се сдобиете с красива грива, хем ще сте защитени от пърхот. Целебното растение е верен съюзник и в борбата срещу косопада, който в този сезон е често явление. Шепа коприва и 300 милилитра вода са ви достатъчни, за да се сдобиете с ефективна маска срещу падащи коси. Варете сместа не повече от половин час. След къпане облейте главата, стойте така половин час и след това изплакнете.

Копривата е безценна не само за красотата, но и за здравето ни. Тя концентрира в себе си ценни аминокиселини и витамини. Растението е богато на витамините А, С, К, Е и Б и микроелементите желязо, мед, калций, магнезий и силиций. В копривата се съдържат доста фитонциди, които са способни да убиват микробите и действат като природни антибиотици. Ако хапвате често от целебното растение, ще заредите организма си и с антиоксиданти. То подпомага имунната система и се използва за профилактика и лечение на анемия.

Копривата действа благотворно и на бъбреците, тъй като тя е мощен диуретик и ги пречиства, а така пречиства и кръвта. Тя е идеално средство за овладяване на алергия като уртикария и различни кожни раздразнения. Растението има силно противовъзпалително действие и осигурява облекчение от мускулни и ставни болки. Болезненият артрит може да се облекчи със специално олио от коприва. А пролетната супа с нейно участие става същинска панацея.

Царят

Царят на пролетните растения е киселецът, който също е чудесна добавка към различни салати и ястия. Свежият си вкус дължи на голямото количество витамин С. Именно това го прави приятел на имунната ни система. Значителните нива на желязо в растението пък увеличават производството на червени кръвни клетки и предотвратяват анемията. Ако имате проблеми като запек, диария, подуване на корема или стомашни болки - киселецът е насреща. Причината за това е, че фибрите му подпомагат храносмилането.

Той намалява и кръвното налягане. Освен това съдържа витамин А, който се свързва с подобряване на зрението. Бета-каротинът действа като антиоксидант и в комбинация с други важни съединения значително подобрява състоянието на очите. Ако сте фенове на киселеца и обичате да го слагате в салатата и супата си, не прекалявайте. Консумацията му трябва да бъде в умерени количества заради оксаловата му киселина, която е токсин. Тя допринася също за растежа на камъни в бъбреците, така че ако имате подобен здравословен проблем, най-добре избягвайте яденето на киселец. В салата може да се сложи и иглика, която също е бомба от полезни вещества, казват родни знахари, предава "Телеграф".






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: