Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Журналист: Чрез културните рецензии, които правя, се опитвам да формирам вкус
Автор: Екип Ruse24.bg 15:04 / 12.12.2023Коментари (0)620
© Фокус
Смятам, че голямата роля на критика е да формира мнение на базата на това в какъв контекст поставя произведението, което рецензира. Чрез културните рецензии, които правя, се опитвам да формирам вкус и да повдигам поле за дискусия на културна тематика. Това каза журналистът и културен блогър Елена Геренова в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".  

Тя поддържа блога за култура и YouTube канала "Полетът на бръмбара", в които прави рецензии на културни събития – опери, балети, театрални постановки. Създава блога през 2019 г. "Аз съм от онази порода, може би малко досадни зрители, които държат да ходят подготвени на спектакъл, независимо какъв е той. Търсейки информация, установих, че е много трудно да намеря подробна информация, която да е различна от нормалните прессъобщения, пускани от самите културни институции. Блогът ми се роди като една идея да запълня тази празнина. С течение на годините и профилирайки се все повече в културната сфера, започнах да изпитвам нужда и от създаването на различен тип формат и обсъждането на различен тип теми, които не са непременно отзиви от даден спектакъл. Затова реших да стартирам и канала в YouTube, където да допълвам тематично работата си от блога", разказа Елена Геренова.  

По думите й работата на критика е да формира вкус. "Приканвам всички, които ще прочетат моите отзиви за представленията, независимо от това дали са съгласни с мен или не, да посетят въпросното представление", допълни тя.  

Семейната среда е много важна за формиране на усещането за естетика, а това е важно за развитие на критичното мислене, смята Геренова. "Но тя се възпитава и от обществото и от това, което като народ толерираме или не, което издигаме или не като култура. Тук огромно влияние имат медиите. Мисля, че много ни липсва една здравословна критичност към процесите в страната в момента", допълни тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: