Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Журналистът и пътешественик Донислав Донев: Малките Антили са друг свят 
Автор: Живко Кръстев 13:27 / 17.04.2024Коментари (0)923
©
Малките Антили са друг свят, една друга култура и други хора, различно от всичко, с което сме свикнали в нашето ежедневие. Това каза в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“ спортният редактор и пътешественик Донислав Донев.

Малките Антили са островна група в Карибския басейн, разположени са в полукръг с дължина 800 км. Тропическите острови предлагат много красиви и безкрайни пясъчни плажове. "Самият плаж е студен, в него няма желязна руда, която да се нагрява на слънцето. И въпреки жегите той остава студен, защото пясъкът се състои повече от корали.“

Едно от впечатляващите неща в Барбадос са сградите. "Там почти няма сграда по-висока от два етажа. Външният им вид е доста занемарен, но вътре не е толкова занемарен вида – залагат на подовете с плочки и стандартните стари уреди: газови котлони, печки. И изведнъж някаква супертехника на средата на стаята, нещо, което не отива на интериора на тези скромни къщурки.,“ разказа той и допълни, че повечето сгради нямат стъкла на прозорците заради постоянната температура от 29-30 градуса, като покриват прозорците с пердета и покривала. Покрай ниските къщи преминават преплетени жици от елинсталацията по стълбовете – "една невероятна плетеница, цели възли се образуват, които изглеждат невероятно странно на фона на красивата природа в Барбадос“.  

Местното население се състои от афроамериканци, които изглеждат точно както изглеждат и къщите им – обличат се небрежно, занемарено и дори безвкусно. Обикновено всички ходят обути с чорапи и джапанки, което явно е част от културата ми.   

"Те не са бедни като нация, защото в момента в което ги гледаш как са облечени, изведнъж вади последен модел телефон или изведнъж се качва в един хубав автомобил, който ти трябва да работиш поне десетина години, за да си го позволиш. Много е странно. Явно просто не ги интересува толкова визията на къщата и визията изобщо на града, колкото самите те да са си добре и да си имат всички удобства, които трябва да си имат,“ обясни спортният редактор.

Друго интересно нещо в столицата на Барбадос Бриджтаун е, че рядко се срещат популярните вериги за бързо хранене, повече си залага на местната кухня и ресторантите. "В местната кухня залагат много на пърженото, което на тези жеги някак си малко в повече ми идваше, но местните риби бяха вкусни, но все пак пържени. Отделно много залагаха на манджите – нещо с картофи, нещо с домати, ориз – защо да не сложим и ориз…“.

Круизният кораб, с който обикалят различните острови, описва като огромен, 19-етажен, с всякакви екстри и лукс. Отровите са вулканични, с невероятно красива природа и плажове. "Личи си, че всеки един остров е бил колония на дадена държава На остров Сейнт Джонс е бил американска колония и много му личи – изглежда на вилна зона. Плажът беше невероятен. Цивилизован остров, няма нищо с Доминика и Барбадос. Антигуа е като Брбадос – отново нецивилизовано, музика по улицата, пазар тип "Илиенци“.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: