Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли историята на тази красива сграда в София?
Автор: Петър Дучев 13:41 / 12.09.2023Коментари (0)809
Знаете ли кой е Аврам Минов Чальовски? Той е родом от Македония, но живее у нас, а съвремениците му са го наричали Българския Хенри Форд. 

Чальовски е роден през 1854 година в западномакедонското село Галичник, тогава в Османската империя. Като малък е пастир в родното си село.

След Освободителната война и създаването на Княжество България, Аврам емигрира в София.

В началото продава боза по улиците, но мечтае смело и пести за нещо голямо.

Когато събира достатъчно пари, купува работилница за боза и локум. В 1898 година купува кон и малка мелница и заедно с друг работник започва да произвежда тахан халва в работилницата.

Тя прераства във фабрика, в първата фабрика за тахан халва в България. Сградата се намира в днешната централна част на София, ул. "Отец Паисий" 41 и на метри от редакцията на "Фокус". В нея започва да произвежда и сусамено масло.

Малко повече от две десетилетия по-късно, в 1921 година отваря втората си фабрика на другия край на България - в Бургас, след като купува 2 работилници.

Предприятията в София и Бургас са под името "Индустриална къща за производство на захарни изделия, растителни масла, тахан, какао, шоколад, бисквити, карамел и пр.", основана в 1898 година от Чальовски (виж галерията).

1936 година открива трети клон на фирмата на гара Искър. В него произвежда растителни масла, глюкоза и нишесте.

Чальовски построява и бъчварски цех за амбалаж. Фабриката в София разполага със собствена печатница за етикети и рекламни бланки. Сградата на централата на фабриката е обявена за паметник на културата с местно значение в "Държавен вестник", брой 40 от 1978 година (№ 494). Дело е на архитект Георги Фингов. Изградена е за административните нужди на фабриката на Чальовски. Постройката има елегантен еркер на фасада с арковиден корниз.

Производството на индустриалната къща получава множество отличия от международни панаири и изложби. В 1906 година получава сребърен медал в Милано, в същата година получава златен медал в Лондон, награди в Атина, Солун и Пловдив. Фирмата получава прескрипт в 1938 година, който гласи "Придворен доставчик на захарни изделия и растителни масла", което представлява най-високото признание за дейността на Чальовски.

Освен с предпремачество, Аврам Чальовски е известен с широката си дарителска дейност. Той прави голямо дарение на Зографския манастир, който от своя страна му подарява икона на Спиридон Чудотворец, който е патронът на фирмата. Също така подарява параклис на църквата "Успение на Свети Иван Рилски" в Рилския манастир.

Освен това Чальовски дарява чрез завещанието си помощи на стойност 550 000 лева на Бигорския манастир, църквите "Света Петка" в родното му село, "Свети Димитър" в Бургас и "Свети Никола Софийски" в София.

Аврам Чальовски умира на 3 ноември 1943 година в София. Погребан е редом с първия работник, с когото стартира предприятието си. Двамата почиват в Софийските гробища, където Чальовски има закупена още в 1912 година самостоятелна гробница с 12 клетки.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Конфликт Израел-Газа
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: