Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли какво да направите, ако след зареждане на гориво светне "Check engine"?
Автор: Екип Ruse24.bg 15:42 / 01.06.2023Коментари (0)437
©
При по-дълги пътувания шофьорите наливат големи количества гориво на бензиностанциите. Това е за предпочитане пред честите спирания за зареждане, но се случва понякога, веднага след сипване на бензин на таблото пред водача да светне предупредителната лампа "check engine". И причината за това е именно зареденото току-що прясно гориво. Факт е, че дори на бензиностанции от голяма и известна верига, особено ако тя е отдалечена от голямо населено място, човек да попадне на гориво със съмнителен произход, пише AutoMedia.bg. Основното оплакване е, че октановото число не е достатъчно високо за двигателите на съвременните автомобили. 

Това е особено опасно, ако сте налели голямо количество ново гориво (в случая ще стане дума за бензин), а старото е съвсем малко. Повечето съвременни двигатели са проектирани да работят с бензин с определено октаново число – най-вече A-95, и те веднага ще реагират, ако новото гориво не отговаря на този стандарт. Съответно, ще се активира предупреждението "check engine", което стряска почти всеки шофьор зад волана.

По правило, в случая неподходящият бензин трябва да бъде източен и заменен с нормален, но това няма как да стане в полеви условия. Викането на "Пътна помощ“, за да ви изтегли до сервиз е вариант, но то може да отнеме доста време, а освен това е и доста скъпо. Затова и решението е самостоятелно повишаване на октановото число на горивото. Това ще ви позволи да стигнете до "цивилизацията“ без външна помощ, като едновременно с това не съсипете двигателя на колата си. За целта обаче трябва предварително да сте се запасили с някои неща.

Можете да увеличите октановото число на бензина, например, като използвате чист алкохол - етилов или метанол. Добавянето му към бензина повишава октановото число на горивото. За да се увеличи то с 3 пункта, дялът на алкохола в бензина трябва да се увеличи до 10%. Можете да направите гориво клас A-95 от 50 литра AI-92, като налеете 5 литра алкохол в резервоара. Това обаче е твърде много.

Друг вариант е да се използва нафталин. Такъв примес в горивото също повишава октановото число. За да се увеличи той с 3-5 пункта, около килограм нафталин трябва да се разтвори в 40 литра гориво. Този вариант се препоръчва само в крайни случаи, когато всички други възможности са изчерпани. Причината е, че нафталинът допринася за образуването на въглеродни отлагания в двигателя и запушва горивопроводите.

Най-доброто "лекарство“, достъпно за увеличаване на октановото число на горивото, е обикновеният ацетон. Той, за разлика от алкохола и нафталина, може да бъде закупен свободно от всяка железария. Добавянето на два литра ацетон към 40 литра бензин гарантира увеличение на октановото му число с пет пункта. В този случай консумацията, разбира се, ще се увеличи леко, но колата ще се движи сама и няма да има стряскащ надпис на таблото.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бюджет 2024
Бум на коклюш в България
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: