Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знаете ли кой плод помага при инсулинова резистентност? 
Автор: Екип Ruse24.bg 17:14 / 11.03.2024Коментари (0)26662
©
При наличието на инсулиновата резистентност включването на определени храни в диетата може да помогне за подобряване на качеството на живот, особено при наличието на риск от развитие на диабет. Това споделя Джоселин Лоран, доктор по медицина и професор в Регионалния медицински център на Карлския университет и съветва задължително да включите в диетата си авокадо.

Какво е инсулин и как действа?

"Инсулинът е не само лекарство, което помага на хората да контролират диабета, но и хормон, който се произвежда естествено в тялото и е жизненоважен за нашето благополучие. Инсулинът е като ключ, който отваря клетките на нашето тяло и внася захарта вътре в тях и след това я използва за енергия. Захарта захранва нашето тяло, както бензинът захранва автомобил. Въпреки това, тялото може да развие резистентност към този важен хормон. Това сигнализира, че нещо не е наред с него", казва специалистът.

"Когато имате инсулинова резистентност, ключът – инсулинът – вече не работи правилно. Така че са необходими повече действия от страна на организма за извършване на същата работа. В крайна сметка с течение на времето нивата на кръвната захар стават достатъчно високи, за да бъде диагностициран диабет тип 2", допълва д-р Лоран.

Плодът, който помага при инсулинова резистентност 

"Ако имате инсулинова резистентност, диабет тип 2 или просто сте наясно със здравето си, трябва да преосмислите диетата си. Задължително включете авокадо в диетата си. Има няколко храни, които е важно да ядете, когато имате инсулинова резистентност, но една от тях е любима сред диетолозите по диабет. И това е авокадо", казва специалистът.

"Като източник на мононенаситени мазнини и фибри, прясното авокадо може да бъде чудесно допълнение към план за хранене, насочен към подобряване на инсулиновата чувствителност", допълва д-р Лоран.

Диетологът и експерт по лечебно хранене при диабет д-р Ерин Палински-Уейд отбелязва, че 79% от въглехидратите в авокадото идват от фибри. Авокадото съдържа три грама от този важен въглехидрат.

"Диета с високо съдържание на фибри ще помогне за стабилизиране на нивата на кръвната захар, като същевременно насърчава здравето на червата - два ключови компонента за подобряване на инсулиновата чувствителност. Фибрите забавят храносмилането, помагат за регулиране на кръвната захар и ви карат да се чувствате сити по-дълго, за да предотвратите преяждането", казва още д-р Уейд.

Диетологът Мишел Рутенщайн добавя, че друго предимство на авокадото е ниското му съдържание на въглехидрати. Микроелементите в авокадото поддържат цялостния метаболизъм и могат да помогнат при регулиране на теглото. Това прави плодът ценна добавка към балансирана диета за хора с инсулинова резистентност.

"Проучване свързва консумацията на авокадо с подобрени нива на кръвната захар при възрастни с наднормено тегло или затлъстяване и инсулинова резистентност. И друго проучване, включващо повече от 14 000 души, установи, че авокадото също подобрява нивата на кръвната захар при участници с диабет тип 2. Авокадото може да се консумира по различни начини: в салати, пълнено в пита, добавено към сандвичи, направено на смути", казва д-р Рутенщайн.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Лоша инфраструктура в Русе
Европейски избори 2024
Парламентарни избори 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: