Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Кино и филми
Културни
Личности
Музика
Кулинарни
Знете ли тези пет мита за кафето?
Автор: Екип Ruse24.bg 12:35 / 15.12.2022Коментари (0)343
©
В най-празнично време от годината всеки би искал да се наслади на чаша топло кафе в уюта на дома си, заобиколен от любимите хора. Ето защо експерти решиха да изяснят някои погрешни схващания относно консумацията на кафе.

То е сред най-обичаните напитки в целия свят, но има разпространени вярвания, които не са верни. Ето 5 популярни мита и погрешни схващания за кафето:

Съхраняването на кафето в хладилника го прави по-дълготрайно

Фактите: Най-добре е да купите кафе, което можете да съхранявате в херметически затворен контейнер за разумен период от време на тъмно, хладно и сухо място.

Съхраняването на кафето в хладилник всъщност го излага на влага и миризми и може да доведе до остаряла напитка дори ако зърната се съхраняват цели. Така че съхранението на студено в хладилника няма да направи кафето трайно по-дълго, а до голяма степен може да има обратен ефект.

Трябва да използвате вряща вода, за да приготвите кафето си

Фактите: Температурата на врящата вода е 100 градуса и повече, така че е по-добре чайникът да се остави за минута-две, тъй като оптималната температура на водата за приготвяне на кафе е около 95 градуса.

Ако току-що сте сварили вода на котлона, направете пауза. Изчакайте минута-две, преди да я излеете върху утайката от кафе. Ако температурата на приготвяне на кафето надхвърли 100 градуса по Целзий, има вероятност кафето да придобие горчив и прегорял вкус.

Препеченото до тъмно кафе има повече кофеин

Фактите: Препеченото до тъмно кафе съдържа малко по-малко кофеин от по-светло препеченото кафе. Колкото по-дълго се пекат кафените зърна, толкова повече влага се отстранява, а с влагата се отделя и малко количество кофеин.

По-тъмно препеченото кафе има по-наситен вкус поради прегорялата карамелизация на зърната, но нивото на кофеин не се повишава.

Кафето е силно пристрастяващо

Фактите: Пиенето на кафе се превръща в навик за мнозина, но кафето не попада в категорията "силно пристрастяващо вещество“. Въпреки че хората небрежно използват думата "пристрастен“ към навика си да пият кафе, кофеинът в кафето просто не е такъв стимулант.

Бременните жени не трябва да пият кафе

Фактите: Данните показват, че умерената консумация на кофеин - 3-4 чаши кафе, се счита за безопасна за бременни жени. Резултатите от проучвания не предоставят солидни доказателства, че консумацията на напитки, съдържащи кофеин, може да намали вероятността жената да зачене.

Експертите от "Лаваца“ обясняват, че многобройни проучвания не са открили връзка между приема на кофеин и проблемите по време на бременност или неговите отрицателни ефекти върху изхода на бременността.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: