Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
3 млн. момичета осакатени от варварски обичай за "изглаждане на гърди"
Автор: Екип Ruse24.bg 15:19 / 14.10.2015Коментари (0)420
©
"Изглаждане на гърдите" - тази брутална и болезнена практика за прикриване на нарастващия женски бюст, уж като предпазна мярка срещу изнасилване, е направено на 3,8 млн. момичета по света според доклад на ООН. 

За целта се използват големи камъни, чукчета или шпатули, които се нагряват върху горещи въглища и се слагат върху гърдите, за да увредят тъканта и да накарат подрастващите момичета да изглеждат по-малко женствени, съобщава "Дейли Мейл".

Този брутален обичай се практикува най-много в Камерун, Нигерия и Южна Африка. В 58% от случаите причинител на страданието на момиченцата са собствените им майки. Те смятат, че правейки децата във възраст между 11 и 15 години плоски, те ще изглеждат по-детински и няма да разпалват низките страсти на мъжете. Това е и превенцията им срещу нежелана детска бременност.

Често майката води ритуала, в който се премахват белезите на пубертета у момиченцата. Така те имат шанс да продължат образованието си да не бъдат считани за "готови за брак".

 

Според здравни организации, обаче, изглаждането на гърдите, както и женското обрязване, са просто поредната форма на насилие над жените.

"Унищожаването на гърдите на момиче или жена по този начин може да отнеме от няколко дни до няколко седмици", обяснява писателката Лейла Хюсеин.

"Думите "култура", "традиция" и "религия" може и да изскачат всеки път, за да обяснят тази абсурдна вредна практика, но както и в случая с женското обрязване това са само леко завоалирани извинения", добавя тя. Самата Хюсеин е претърпяла женско обрязване "за нейно добро" и тя смята, че е абсурдно женското тяло да не се счита за достатъчно здраво в естествения си вид.

Женска благотворителна организация, базирана в Лондон, работи усилено с полиция, социални служби, здравни служби и училища, за да привлече повече внимание върху този болезнен проблем. "Изглаждането на гърдите е добре пазена тайна между момичето и нейната майка. Често бащата остава в пълно неведение. Момичето вярва, че майка й го прави за нейно добро и пази мълчание. Това мълчание запазва явлението заедно с всички последици", пише на техния уебсайт.

Освен че забавя развитието, изглаждането на гърдите предизвиква и редица здравословни проблеми у младите жени.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: