Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
380 млн. долара от България са били насочени към швейцарска банка след 1988-а
Автор: Екип Ruse24.bg 15:38 / 09.02.2015Коментари (0)552
©
Над 380 милиона долара от България са били насочени към една от швейцарските банки в периода от 1988-а до 2006-а година. Това сочат най-новите разкрития на международния консорциум за разследваща журналистика, които бяха публикувани снощи под името "Суис-лийкс". 

Те показват схема за избягване на данъци и укриване на капитали на обща стойност 120 милиарда долара от над 200 страни. България е на 69-то място в глобалната класация по размер на средствата, постъпили във въпросната банка, информира БНР. 

Сред водещите в тази класация са Швейцария, Великобритания, САЩ, Франция и Италия, откъдето са били източени милиарди. Установено е, че някои от банковите сметки принадлежат на диктатори, корумпирани политици, трафиканти на наркотици и оръжие, други - на звезди от света на киното, модата или спорта.

В най-тежките години на прехода у нас, между демократичните промени и еврочленството, във въпросната швейцарска банка са били открити 95 сметки на лица и организации с български адрес.

Близо половината от тях са били анонимни - с номер, вместо име. Свързаните с България клиенти на банката са 74, само 11 на сто от тях обаче са имали българско гражданство. 

Най-голямата сметка на български клиент е била на стойност над 264 милиона долара, показва разследването, в което не са посочени имена, свързани с нашата страна имена. Българските власти обаче биха могли да ги оповестят, защото френските данъчни органи, които през 2008-а година са получили от информатор всички данни за банковата схема, твърдят, че са ги предоставили на всички заинтересовани страни.

Новият скандал "Суис лийкс" е най-голямото изтичане на банкова информация в историята. В епицентъра му е швейцарският клон на втората по големина банка в света - HSBC, с централен офис в Лондон. Неин директор в онзи период е Стивън Грийн, който по-късно е удостоен с благородническа титла и става министър на търговията и инвестициите в правителството на Дейвид Камерън.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: