Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
800 евро е "цена като за приятели": Големи трудности за тези, които си наемат жилище в Гърция
Автор: Екип Ruse24.bg 08:53 / 02.08.2022Коментари (0)394
©
"Изключително трудно е да намериш прилично място за наемане. Не беше така преди няколко години. Шокирана съм от ситуацията в момента“, казва за телевизия "Ал-Джазира“ Кристина Велиу, цитирана от "Труд".

Тя през последните два месеца се опитва да намери апартамент под наем в гръцката столица Атина.

Велиу и семейството ѝ живеят в едно и също жилище в квартала Ано Патисия от 2009 г. насам. "Кварталът не е изискан, в него не живеят богати хора“, казва тя. С наем от 500 евро месечно техният апартамент с две спални има закрит гараж, отопление, захранвано със слънчева енергия, природен газ, прозорци с двоен стъклопакет и големи тераси. Апартаментът е нов, когато се нанасят, но сега хазяите искат да живеят в него.

Всеки ден Влиу и съпругът ѝ преглеждат обявите онлайн и във вестници. Най-евтините възможности, които откриват, започват от 550 евро месечно за много по-стари къщи с по-малко или без удобства. Много от тях се нуждаят от инвестиции за ремонт, които хазяите не искат да направят.

Коефициентът на прекомерни жилищни разходи в дадена държава се отнася за население, което харчи над 40% от разполагаемите си доходи за жилище. Според данни на Евростат Гърция има най-високия коефициент сред страните от ЕС. През 2020 г., за когато са последните данни, в Гърция 37% от хората дават над 40% от доходите си за жилището, а България е на второ място с 14,4%.

Ситуацията за тези, които наемат жилище в Гърция, е дори по-предизвикателна. Над 79% от домакинствата, които живеят под наем, харчат поне 40% от разполагаемите си доходи за жилище. Според проучване, осъществено от 24 май до 3 юни 2022 г. от aboutpeople за гръцкия мозъчен тръст Eteron, около половината наематели изпитват трудности или не могат да си плащат наема, а 83,1% се усещат донякъде или много притеснени за текущата криза с жилищата под наем.

Наемателите са обезпокоени най-вече заради скъпата енергия, високия наем, трудностите да намерят имоти, ниското качество на жилищата и липсата на системи за отопление или охлаждане в апартаментите.

"Търся апартамент от началото на януари и тъкмо намерих“, казва Мария, приятелка на Влиу. "Плащам 800 евро сега и това е "цена за приятели“, защото открихме мястото чрез приятел. Поискаха да им дадем наем за една година предварително плюс депозит, което е много пари, но предпочитам това, отколкото да няма къде да живеем. Цялата ми заплата отива за къщата“, казва тя.

Лефтерис Потамианос, ръководител на имотната асоциация Attica в Атина, казва, че възстановяването на цените до предкризисните нива е било бавно. "Ако например през 2010 г. един наем е бил 1000 евро, през 2015 г. - на дъното на рецесията, същият наем бе с 35% по-малко. Днес наемът е близо до нивото от 2010 г.“, казва Потамианос. "Това, което се случва, е, че докато наемите възвърнаха изгубените си позиции, заплатите, които също спаднаха през 2015 г., не се повишиха толкова“, допълва той.

Все по-разочаровани, наемателите казват, че наемодателите се възползват, увеличавайки цените си, надявайки се, че ще си възвърнат изгубени доходи. Според Потамианос за да се реши въпросът, трябва да се въведат стимули младите хора да купуват къщи.

"Културата на собственост в Гърция се променя. Причината е, че младите хора не могат да си позволят да купят къща“, казва той. "Пазарът трябва да бъде стимулиран отново и нови жилищни квартали да бъдат отворени, иначе ще видим наемите постоянно да се вдигат. Ще свършим като Париж, където апартамент от 50 кв.м се дава под наем за 1600 евро“, казва Потамианос.

Текущата глобална енергийна криза е още един удар за гръцките домакинства. "И петролът, и природният газ в момента са твърде скъпи“, казва Кристина Велиу. "Плащаме твърде много за битови сметки. Имаме много причини да сме подтиснати, нека нямаме още една“, допълва тя.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: