Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агенция "Ройтерс" коментира ситуацията в България
Автор: Екип Ruse24.bg 17:26 / 13.06.2022Коментари (0)726
©
Задълбочаване на политическата криза в най-бедната държава членка на Европейския съюз

Министрите на външните работи и на енергетиката на България подадоха оставки днес, след като тяхната партия, популистката ИТН, напусна управляващата коалиция миналата седмица, което задълбочи политическата криза в балканската страна, информира агенция Ройтерс.

Министър-председателят Кирил Петков заяви, че ще се опита да осигури парламентарна подкрепа за правителство на малцинството. Анализатори обаче твърдят, че най-бедната държава членка на Европейския съюз може да се изправи пред нови избори през есента.

ИТН напусна разклатената четирипартийна коалиция шест месеца след сформирането ѝ, като се позова на несъгласие по отношение на политики, вариращи от това дали България трябва да отключи преговорите за присъединяване на Северна Македония към Европейския съюз до антикорупционното законодателство в една от най-засегнатите от подкупи страни в ЕС.

Министърът на външните работи Теодора Генчовска и министърът на енергетиката Александър Николов се оттеглиха в знак на съгласие с решението на ИТН да напусне управляващата коалиция. Другите двама министри на ИТН, които контролираха регионалното развитие и спорта, напуснаха миналата седмица.

Петков, който не може да разчита на помощ от нито една от опозиционните партии, разчита на подкрепата на поне 12 депутати от ИТН, надявайки се да избегне нови избори на фона на руската инвазия в Украйна и при 14-годишен връх на инфлацията.

Но Даниел Смилов от базирания в София Център за либерални стратегии е скептичен. "Шансовете на Петков да намери подкрепа и да укрепи управлението си засега изглеждат малко вероятни", каза той. "Опозиционните партии и ИТН също биха могли да се опитат да съставят ново правителство в този парламент, но засега нови избори през есента изглеждат най-вероятния изход."

Политическите сътресения биха могли да увеличат и рисковете за енергийните доставки в България, която е изцяло зависима от вноса на газ. Правителството води преговори с американска компания за осигуряване на дългосрочни доставки на природен газ, след като Русия прекрати доставките си заради отказа на София да плаща в рубли. Все още не е подписан договор.

Несигурността може да усложни и получаването на милиарди евро от фонда на ЕС за възстановяване след пандемията, както и влизането на България във валутната зона на еврото, което е планирано за 2024 г.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Земетресения в България
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: