Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Алехандро Поланко: Работим по възстановяване на въздушните връзки на Испания с България
Автор: Цвети Тончева 17:25 / 09.02.2024Коментари (0)479
© Фокус
Алехандро Поланко, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в България в интервю, специално за "Фокус".  Посланикът откри днес в Дома на културата "Борис Христов“ в Пловдив фотографска изложба "Испания и България. Заедно в Европейския Съюз“. Тя е подготвена в рамките на испанското председателството на Съвета на ЕС и с нея Испанското посолство закри културната си програма за председателството.

Ваше Превъзходителство, разбрахме каква е топлата връзка с Пловдив в тази изложба. Но аз бих искала да ви попитам познавате ли добре Пловдив и какво мислите за него като дестинация на международната карта, туристическа дестинация?


Много ви благодаря за повода да спомена колко хубав е град Пловдив. През последните пет години съм имал множество поводи да дойда в Пловдив и съм участвал в множество музикални и културни и поне три испански изложби. Разбира се, Пловдив от икономическа гледна точка е един от най-важните градове в България, но културният и туристически елемент в него са изключително важни Имате историческо богатство, което е от изключителна стойност. От неолитната епоха, минавайки през римски времена, стигайки до съвремието.

Посещението в Пловдив винаги е едно изключително изживяване. Освен това, независимо от близостта с планината, Пловдив се радва на един изключителен климат, който прави за туриста едно изключително приятно посещение. И в този смисъл, за всеки европейски турист или турист от неевропейска държава, посещението в Пловдив е задължителен елемент от обиколката на България.

Благодарим за тази оценка и сега, във връзка с всичко това, което казахте, ми се иска да ви попитам, има ли някакви преговори вече с Испания за откриване на авиолиния до Пловдив, защото знаем, че в Испания има много българи от Южна България? Има ли някакъв шанс?

В момента работим по възстановяване на връзките, които бяха нарушени малко или много по време на пандемията между България и Испания, въздушните връзки. В момента сме се концентрирали повече в трафика със София. И София в момента е свързана директно с Мадрид, Валенсия, Барселона и Малага, но искаме да разширим тези връзки. Не е изключено в бъдеще да има директна връзка между Пловдив и някой испански град, поне по време на туристическия сезон, но все още не сме стигнали до там. В момента и двете министерства – испанското и българското, работим и сме се съсредоточили върху това да възстановим туристическите обеми в двете посоки и се надяваме това да се случи в следващите месеци. В момента, в който това търсене бъде налично, което се надяваме да стане скоро, се надявам да можем да организираме и такова нещо.

На един последен въпрос бих искала да ми отговорите – какво според вас пречи на България да бъде пълноправен член на Шенген?

За мен е повод за голямо задоволство, че вече сте членове на Шенген. Това беше една от целите на Председателството и при всички случаи това е нещо, което го отчитам като голямо постижение по време на Председателството. България много отдавна изпълнява всичките изисквания и това беше въпрос, който просто трябваше да бъде решен. Сега, по отношение на конкретното приложение на ползите от Шенген има два срока. Първото е освобождаването на морския и въздушен трафик, което така или иначе ще се случи март месец. Надявам се населението на България, но също така и европейското население много бързо да усетят ползите от това освобождаване на трафика между държавите. Надявам се също така преди края на тази година сухопътният Шенген да стане ефективен и това да донесе всичките възможни ползи за България. И пак повтарям, дано се случи до края на тази година. Но да подчертая повторно – изключително се гордеем с това, че тази важна крачка е осъществена по време на нашето Председателство.

Благодаря ви много.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Абитуриентски балове 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: