Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Анализатор: Частичната легализация на марихуана в Германия повлия и на пазарите отвъд Океана
Автор: Живко Кръстев 12:33 / 02.04.2024Коментари (0)1105
©
Ръстовете при някои компании за марихуана започнаха от началото на годината и вече са в стотици проценти. Частичната легализация в Германия повлия и на пазарите отвъд Океана, защото немският пазар се очертава да бъде един от най-големите в света. Това каза главният пазарен анализатор в "Делтасток" Ивайло Чаушев в предаването "Човекът на фокус" на Радио "Фокус".

От 1 април частичната легализация на марихуаната в Германия вече е факт. Законът е насочен към личната консумация и слага рамката, която ще се използва при пълната легализация, обясни той.

Най-голям ръст бележи компанията "SynBiotic“, чиито акции се покачиха с повече от 300% от началото на годината и с 30% за миналата седмица. "Основната причина за тези ръстове се явява доста доброто позициониране на компанията, защото тя притежава значителни дялове в компании, които се занимават с канабидиол, с медицински и рикриейшънъл пазари с канабис. Тези пазари ще се развиват в следващите година-две. В момента наблюдаваме леки спадове, но това е абсолютно нормална корекция в следствие на прибиране на печалби след тези големи ръстове“, обясни Ивайло Чаушев.

Голям ръст бележи и компанията "Cannovum Cannabis“, която се занимава с продажба, внос и производство на канабис с медицински, научни и терапевтични цели. "Това прави тази компания много добре позиционирана за насоката, в която поема пазарът. Акциите на "Cannovum Cannabis“ се покачиха с над 40% при новината.“

Акциите за марихуана, които се търгуват на американските борси, също отбелязаха ръст. Така например акциите на "Canopy Growth“ се покачиха със 170% за един месец и 80% от началото на годината. "Компанията притежава немски вейп продукт и предлага продукти с медицинска цел през "Canopy Medical“. Компанията почти успя да се опре до NVIDIA по ръст“, посочи Ивайло Чаушев.

Акциите на компаниите, които разработват и търгуват с продукти от марихуана, остават рискови и волатилни, подчерта експертът. "Но оптимизмът на инвеститорите спрямо тези акции е налице, защото немският пазар се очертава да бъде един от най-големите в света. Частичната легализация може да доведе и до промяна в настроенията на законодателните органи на други европейски страни, защото когато Германия поеме в определена посока, останалите европейски страни следват. В момента виждаме раздвижване в Украйна, Полша, Чехия и Франция. Компаниите, които в момента предлагат и са позиционирани към медицинския канабис и този за научни цели, ще се възползват от това. В момента те са по-добре позиционирани“, обясни анализаторът.

Съществуват обаче и рискове, отбеляза Ивайло Чаушев, тъй като опозицията на управляващата коалиция заплашва, че може да отмени този закон, ако дойде на власт. "Шансовете това да се случи са ниски, но трябва задължително да се вземат предвид, защото това е един от по-големите рискове за компаниите, които се занимават с канабис в Германия. Докато няма пълна легализация като във Флорида или Холандия, потенциалът на немския пазар е все още ограничен, но тенденциозно се върви към пълна легализация, каквато можем да видим през следващите една до две години. Ако това се случи, Германия ще стане един изключително голям пазар и компаниите, които имат възможност да се включат в него, ще се представят добре и ще имат възможността да реализират печалби“, смята експертът.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: