Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Белгия обяви война на Ислямска държава
Автор: Екип Ruse24.bg 14:46 / 15.11.2015Коментари (11)1049
©
Във война сме с "Ислямска държава", заяви белгийският вицепремиер и министър на вътрешните работи Ян Ямбон в интервю за местна телевизия, съобщава "Ройтерс". Вчера такова обявление направи френският премиер Манюел Валс.

Ямбон добави, че се заема лично да разчисти квартал "Моленбек" в Брюксел, известен като свърталище на джихадисти.

Както БЛИЦ съобщи, в този квартал бяха арестувани няколко лица на фона на данните, че трима от участвалите в атентатите в Париж в петък са живели в района. От прокуратурата в Белгия още не са съобщили дали задържани са били известни преди това на полицията.

Най-малко трима от загиналите по време на атаките в Париж са белгийци.

След среща на ръководствата на службите за сигурност, правителството повиши нивото на тревога за големи събития и позволи на властите да викат на помощ военни части.

Белгия и Франция са част от едно общо стратегическо пространство и споделят общ риск. Ако се окаже вярно, че има белгийска връзка, това изобщо не би ме изненадало. Това заяви пред БНР доктор Йън Лесър, изпълнителен директор на Трансатлантическият център в Брюксел на Германският фонд "Маршал" във връзка с информациите, че част от извършителите на атентатите в Париж и техните помагачи имат връзка с Белгия.

"Белгия отдавна знае за този проблем - самата тя е ставала жертва на терористи. Страната се опитва да е справи с т.нар. феномен на чуждестранните бойци в Сирия. По брой на глава от населението, Белгия е водещ износител на джихадисти", подчерта доктор Лесър.

Според него е рано да се правят генерални заключения за събитията във френската столица от нощта на 13 ноември заради неизяснените детайли около атаките. "Трябва да видим специфичните аспекти, но едно от нещата,които ме удивиха беше прогресията в подхода - от индивидуални и хаотични действия на отделни индивиди в миналото към много по-координирани и едновременни атаки", каза той.

"Оперативните възможности са доста по-големи дори от тези, които видяхме при нападението на Шарли Ебдо, като по-скоро сегашните нападения копират стила на "Ал Кайда" в предишни години", допълни доктор Лесър, като припомни, че една от запазените марки на терористичната организация са били именно множеството координирани атаки.

"САЩ може да присъстват силно в реториката на ислямистите на идеологическа основа, но фактите показват, че Америка не е сред местата, където често се извършат терористични атентати. Много повече са нападенията в Европа, в Африка, в Югоизточна Азия и другаде", обясни още изпълнителният директор на Трансатлантическият център в Брюксел на Германският фонд Маршал.

Според доктор Йън Лесър мащабите на атентатите в Париж ще повлияят силно с ефекта, които събитието ще има върху общественото мнение, което неминуемо ще окаже въздействие и на стратегическото планиране, но и ще доведе до силна политическа реакция - повратна точка в много отношения.


Още по темата: общо новини по темата: 101
11.05.2016 »
02.04.2016 »
12.03.2016 »
28.02.2016 »
24.02.2016 »
19.02.2016 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 16.11.2015 г.
0
 
 
Защо мигрантите не отиват в Русия? - Не искат да усетят желязната й ръка.
+16
 
 
Който е посял мангали,ще жъне Войни!3 поколения не можахте да ги направите европейци,щедро им давахте от залъка си за да може да ви хапят! Пак гръмки фрази и малоумия..Война щяли да водят. Война в собствената ти страна не срещу войска а срещу свой "граждани" е ДИАГНОЗА. Много по просто,евтино и лечимо е вместо да водите "войни" да си съберете гражданите с мюсюлмански имена първо,бащино или фамилия..дори и едно от тях да го има в личната карта..И със самолети,кораби да си ги отпратите там където идва семката им.После им забранявате да допират Европа или стреляте на месо ако се опитат да влезат нелегално и всичко става по сигурно в собствената ви страна или Европа. А те в страните на дедите им да си създадат социалния и демократичен рай!Така се прави...Като ти дойде неканен гост и го приемеш християнски и щедро а той като куче гледа да те захапе или да се разпорежда с живота и ценностите ти...Му теглиш ШУТА,не се опитваш да водиш война в собствения си дом!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Олиото стигна цената на зехтина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: