Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борислав Цеков за обвиненията срещу Тръмп: Юридически светила заявиха, че това е несъстоятелен казус
Автор: Йоланда Пелова 13:53 / 06.04.2023Коментари (0)570
© Фокус
Насочваме се към САЩ и случващото се около бившия американски президент Доналд Тръмп. Отново всички говорят за Тръмп и изглежда така ще бъде още дълго време. Освен сериозната му роля на 45-тия президент на САЩ от Републиканската партия в периода от 20 януари 2017 г. до 20 януари 2021 г., политикът има епизодично участие в редица филмови и телевизионни продукции. Доналд Тръмп също така официално е и най-богатия човек, заемал поста на президент на САЩ. Тръмп е единственият американски президент, който не е заемал никакъв държавен или военен пост преди влизането си в Белия дом. Той е първият президент в историята на САЩ, на когото са повдигнати наказателни обвинения. Обвиненията са свързани с разследването за подкупване на порно актриса. Актрисата твърди, че Тръмп е купил мълчанието й по лични въпроси по време на предизборната кампания за президентските избори през 2016 г. До какво ще доведат обвиненията срещу Доналд Тръмп? Разговаряме в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" с основателя на Института за модерна политика Борислав Цеков

Г-н Цеков, реакцията на Доналд Тръмп за случващото се с него гласеше "Уау! Ще ме арестуват! Не мога да повярвам, че това се случва в Америка! Да направим Америка отново велика!“. Звучи иронично. Вие тълкувате реакцията му? 

Разбира се, че има доза ирония, но общото мнение на всички юридически светила, включително такива фигури, които имат сериозна тежест след американските прависти, но пък са критични били винаги към Тръмп, включително проф. Алън Дершовиц – едно от големите имена на американския конституционализъм, вече коментираха категорично, че от юридическа страна това е един несъстоятелен казус с очевидни политически подбуди. Така че от правна страна аз лично не очаквам нищо, освен шумотевица. По-скоро очаквам този окръжен прокурор, който между другото, ако му отворите "Туитър“ профила, неговия и на неговия заместник, са яростни политически активисти в същото време, анти-Тръмп яростни и т.н. Но очаквам той да понесе много сурови санкции след време. Вече конгресната комисия, която е за отчетността на съдебната власт, започва своето разследване. Но това са други сюжети. По-важно е какво става около Тръмп и Републиканската партия, т.е. политическите ефекти, а то е в една посока – изстрелване във висините на подкрепата за Доналд Тръмп.

Абсолютно, няма лоша реклама, както се казва. Може би всичко това ще е в плюс.  

Не само заради това, а заради една очевидна несправедливост, политическа арогантна репресия, която накара дори и онези, които са били яростни противници на Тръмп вътре в Републиканската партия, като например Мит Ромни, като например Джон Болтън, да застанат зад него в тази ситуация, оценявайки тази атака именно като политическа репресия. Т.е. ще има консолидация, много сериозна. Социологическите проучвания вече го показват. "Ройтерс“ оповести вчера свое проучване, което показа, че от деня, в който беше оповестено, че ще има предявяване на такива обвинения, рейтингът на Тръмп е скочил с няколко пункта, докато на неговия потенциален съперник вътре в Републиканската партия – губернаторът на Флорида Рон Десантис, е спаднал, забележете, от 30 на 19 пункта. Т.е. Тръмп става незаобиколимата кандидатура за 2024 г. в Републиканската партия.

Но има един друг любопитен социологически факт. В изследванията на няколко агенции беше посочено, че преобладаващата част от т.нар. независими избиратели, т.е. тези, които не са нито републиканци, нито демократи, но това е сегментът, който решава изборите, 65 до 70% от тях оценяват това, което се случва в момента с Тръмп, като несправедливо и като политическа репресия, което е много интересна индикация за обществените настроения.  

Г-н Цеков, международни анализатори определят губернатора на Флорида Рон Десантис като "втория Тръмп“, тъй като идеите им били сходни, освен отношението им към д-р Антъни Фаучи. Вие какви разлики намирате между двамата? И споменахте подкрепата, по-голямата подкрепа, която събира Тръмп сега с този случай с порноактрисата, въпреки че го определихте като неоснователен, несериозен.  

Тръмп имаше много сериозна и на практика непреодолима преднина и преди този случай, но сега тя става наистина вече голяма преднина. Що се отнася до Рон Десантис, той е една сериозна изгряваща надежда на Републиканската партия. Той е един много добър губернатор на Флорида, по чието време Флорида не се поддаде на тези крайни левичарски мерки срещу пандемията, които унищожаваха икономиката както в щати като Ню Йорк или Калифорния. Не позволи задължително носене на маски, не позволи задължително ваксиниране и т.н. Но това, което трябва да се отчита, е, че не може да има на този етап каквато и да е база за сравнение между политическото влияние и тежест на Рон Десантис и Доналд Тръмп. Рон Десантис е наистина изгряваща надежда, но неговото време не е дошло. Тръмп има огромна подкрепа, която далеч надхвърля партийния електорат на Републиканската партия, и това е неговата сила всъщност, докато Рон Десантис все още има твърде, твърде скромно влияние в това отношение. И е много важно оттук насетне как той ще съумее да изиграе картите си, образно казано, за да запази и развие тази подкрепа за бъдещи избори, защото действително той в много отношения може да се нарече продължител на доктрината на Тръмп, на тази консервативна линия, която Тръмп върна отново в мейнстрийма, но просто не е дошло неговото време.

И се надявам, че с него няма да се случи това, което стана с друг много сериозен политик и сенатор, блестящ юрист – Тед Круз, който като че ли избърза преди години със своята кандидатура за президент. Тя беше неуспешна и съответно той на практика изпадна от кандидатпрезидентския каталог на Републиканската партия, въпреки че продължава да е водещ и много влиятелен сенатор от републиканците. 

Г-н Цеков, сега времето, в което се намираме, според вас, арестът на Доналд Тръмп и да се дава под съд водача на самата опозиция в САЩ – защо се прави всичко това? И ще стане ли САЩ свидетел на една безпрецедентна ситуация? 

Наистина е безпрецедентна. Има различни хипотези за мотивацията. Едната и най-малко вероятната според мен е просто тези крайни левичарски анти-Тръмп настроения, чиито носител и изразител е и самият прокурор Браг, чиято кампания за избиране мина под лозунга "Ще вкарам Тръмп в затвора“ и че това е така да се каже индивидуална акция, която ще търси подкрепа именно в тези съдебни органи в Манхатън, които са традиционно крайнолеви, прогресистки, либерални и ненавиждат Тръмп не просто откакто е президент, а много отдавна.

Но има и друга хипотеза, която се споделя в редица среди на Републиканската партия и във Вашингтон, и за мен тя е по-вероятната, а именно – че кръговете около действащия президент Байдън, които желаят той да бъде номинацията на Демократическата партия и работят в тази посока, правят калкулации, че ако се налее по този начин допълнителна подкрепа, мобилизация по отношение на кандидатурата на Тръмп чрез един оркестриран политически натиск и процес спрямо него, който ще консолидира републиканците и ще му осигури безпроблемно спечелване на републиканската номинация, то той би бил за тях по-удобен противник при един римейк на изборите – Тръмп срещу Байдън, в сравнение например с Рон Десантис. Но мисля, че това е погрешна калкулация, която правят, но стои като един от основните сценарии защо точно сега. 

Защото между другото, има много детайли. В този случай първо става дума за едно недоказано административно нарушение, което сега този прокурор се опитва да преквалифицира в престъпление. То не стига че е погасено по давност, но и предният окръжен прокурор установи, че няма данни за престъпление. Федералната избирателна комисия на САЩ прегледа този случай и каза, че няма нарушения. И сега изведнъж се скалъпва такова обвинение и се насрочва – забележете, делото за декември месец тази година, т.е. в навечерието на най-горещата фаза в първичните избори. Така че всичко е политика в този случай. Но по-важното е, че извън правната страна, политически към момента поне Тръмп изглежда печеливш от тази ситуация.  

Да, такива са и повечето заглавия в международната преса. Благодаря ви, г-н Цеков, че бяхте наш гост и че направихте този коментар. 

И аз ви благодаря.

Още по темата: общо новини по темата: 51
19.04.2024 »
19.04.2024 »
19.04.2024 »
15.04.2024 »
15.04.2024 »
25.03.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: