Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Борислав Сандов за климатичния форум COP 28: Човечеството се проваля
Автор: Ива Дойчинова 22:53 / 01.12.2023Коментари (0)623
© Фокус
Човечеството се проваля в постигането на цели, на които самото то се е съгласило. Това каза Борислав Сандов, бивш министър на МОСВ пред водещата Ива Дойчинова в предаването "България, Европа и светът на фокус" по радио "Фокус".

Повод за гостуването му бе започналия вчера в Дубай климатичен форум COP 28, на който за пръв път България е с голяма делегация. 250 души от бизнеса, НПО и институции взимат участие в дискусиите и решенията на форума.

"Вероятно ще бъде ключово за някои от секторите, като например за земеделието, доколкото се обединиха голям брой страни в подписване на една заявка за общи действия в тази сфера. Но генерално, по-скоро ще бъде разочарование и това стана ясно още при откриването на срещата на върха в Дубай", коментира Сандов.

Според него основната цел на тазгодишния форум е ще се сложи ли край на изкопаемите горива, както и на субсидиите за тях. Днес оставка от борда е подал президентът на Маршаловите острови, поради "лицемерието" на ОАЕ да смени думата "излизане от фосилни горива" с "намаляване на фосилните горива". Това малко уточнение обрича много държави на изчезване.

“За някои държави това е война, истинска война, защото те ще изчезнат с повишаване на морското ниво. И това са сценарии за следващите 1-2 поколения, говорим за 30-40 години, в които това е възможно да се случи. Тъй като увеличаването на температурата води до все по-голямо разтапяне на леда в Гренландия, в шапките, полюсите, което повишава значително морското ниво. И това може да доведе до изчезване на държави, които най-високата им надморска височина е едва няколко метра", заявява Сендов.

Най-всеобхватното и глобално споразумение досега е Парижкото споразумение, подписано на 21-та среща на форума. "Човечеството се проваля. Проваля се в постигането на вече заложени цели, на които то самото се е съгласило", притеснен е бившият министър.

Тези, които според Сендов се провалят, са представителите на всички държави, признати от ООН, тъй като въпросното споразумение е подписано от всички тях. "И всяка една държава правно се е ангажирала за определени действия, които да доведат до това глобалната температура да не се повиши с повече от 2 градуса спрямо прединдустриалната епоха", пояснява той.

Според науката, ако преминем ниво на глобално затопляне над 2 градуса, много бързо ще се орключат процеси, които ще покачат още повече градусите, което ще значи измиране на по-голямата част от населението на света.

"Ако се стигне до над 2 градуса, това означава, че ще се размразят метановите полета, пермафроста, както са го учили хората. Това е в северните ширини, в Сибир, в Канада. Размрази ли се пермафростът, той в себе си съдържа огромни количества метан. Тези количества метан като излязат в атмосферата, на практика това ще доведе до много по-бързо затопляне на температурата, което от своя страна ще унищожи естествените системи на света, който балансира", споделя тревожните новини Сандов.

"Въобще, целият баланс, който природата има в тази сложна система на обмяна на вещества и енергия ще рухне. И така ще рухне и възможността ние да обитаваме една жизнена планета, което ще породи... апокалиптичен е сценарият", коментира той. 

Сандов е категоричен, че форумът не трябва да се провежда повече в Дубай. Според него бъдещето на COP е неясно.

"Трябва да знаем, че този тип срещи са разпределени на региони. И страните от тези региони кандидатстват за домакинство, като останалите държави от региона трябва да ги подкрепят. Казвам това, защото по мое предложение, миналата година МС прие решение България да е домакин на следващата среща. Но тъй като ние сме в един регион с Русия, Русия ни блокира, както блокира впоследствие опита на друга държава от Европейския съюз, а именно Чехия, да домакинства. Така че не е ясно какво ще се случи догодина с този форум", коментира бившият министър.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: