Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Британският музей иска да покаже най-доброто от българската култура
Автор: Екип Ruse24.bg 20:52 / 22.05.2016Коментари (1)678
© Ruse24.bg
За Британския музей ще бъде чест да покаже най-доброто от българската култура. Досега в нашите фондове има само частица от богатството на България, нашият интерес към българските археологически открития е много голям. С тези думи Джонатан Уилямс, зам.-директор на Британския музей, посрещна днес българския министър на културата Вежди Рашидов. На срещата присъстваха Каролин Смит, директор на изложбите в музея, Константин Димитров, посланик в Лондон, Светла Дионисиева, директор на Българския културен институт.

По време на срещата си с ръководството на Британския музей министър Рашидов посочи, че културната програма на Председателството на България на ЕС би била непълна без участието и на английската култура.

Джонатан Уилямс увери министър Рашидов, че една експозиция на тракийски съкровища би имала изключителен успех в Лондон. Британският музей е готов да проучи опита на Лувъра с подготовката на изложбата "Епопея на тракийските царе - Археологически открития в България", за да го използва, когато подготвя българска експозиция тук. 

Джонатан Уилямс посочи още, че досега преди десетилетия България е показвала Панагюрското и Рогозенското съкровища при голям успех, затова новите археологически открития на нашата страна сега представляват голям интерес за Великобритания. Още повече, че преди две години бронзовата глава на Севт III е била показана в Кралската академия на изкуствата в Лондон и е била определена като световен шедьовър. 

Джонатан Уилямс увери министър Рашидов, че ръководството на Британския музей ще обсъди много сериозно конкретни предложения за подобаващо представяне на българската култура в залите на световния музей. На реципрочна основа ще бъдат разгледани и възможности за гостуване на британски експозиции у нас, както и обмен на експерти в областта на археологията.

Тази вечер министър Рашидов ще присъства на грандиозен концерт в престижната зала "Кадоган хол". Събитието е първото от цяла поредица прояви в хода на подготовката на България за Председателство на Съвета на Европейския съюз.

Лондонският камерен оркестър с диригент Иван Янъков, Лондонският български хор със 70% англоговорящи певци, Мистерията на българските гласове, Теодосий Спасов, Четиримата пианисти: Ангел Заберски, Георги Черкин, Живко Петров и Иван Янъков и джазмените Борис Таслев и Димитър Семов се събират на сцената на една от най-престижните концертни зали в Лондон за гала концерт на 20 май 2016 г. Събитието е под патронажа на българското Министерство на културата.
Програмата на вечерта, подбрана от Български културен институт - Лондон, е естетическа комбинация от класическа музика и традиционен български фолклор, джаз и етно джаз.

От Български културен институт - Лондон споделят: "Горди сме, че в престижната лондонска зала "Кадоган хол" ще прозвучат български произведения, изпълнени от английски музиканти. Сред избраните творби са произведения на класици на българската музика като Петко Стайнов, както и на съвременни български композитори - номинираната за награда "Грами" Добринка Табакова, етно джаз и най-хубавото от българския прекрасен фолклор."

Очаква се с тази изява Български културен институт - Лондон да допринесе за задълбочаването на културните взаимоотношения между България и Обединеното кралство. Двете държави ще бъдат и партньори в "Председателското трио" на Съвета на ЕС през 2018 година.

Сред очакваните гости на събитието са чуждестранни и български дипломати, правителствени делегации, представители на британски и други чуждестранни културни и неправителствени организации, журналисти, както и изтъкнати британски и други чуждестранни артисти.

В рамките на Гала концерта ще бъдат връчени и традиционните награди на българското Министерство на културата. Те се присъждат на личности, спомогнали за популяризирането на българската култура в Обединеното кралство. Билетите за предстоящия знаков за България гала концерт, който е отворен за мултинационалната публика в Лондон, бяха изкупени преди 4 месеца, съобщават организаторите.


Източник: в. "Труд"






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 23.05.2016 г.
0
 
 
Срещата е на ниво български министър - британски зам. директор на музей ;)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: