Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Будапеща: Санкции срещу ядрения сектор са "червена линия" за Будапеща
Автор: Иван Христов 16:02 / 27.09.2022Коментари (0)401
©
Унгария, която е силно зависима от руската енергия, обяви, че твърдо се противопоставя на санкциите на Европейския съюз срещу руската ядрена индустрия след разговорите на ЕС по въпроса през почивните дни, предава EURACTIV.

Унгарският външен министър Петер Сиярто заяви на среща във Виена на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), че "някои субекти в Европейския съюз... непрекъснато правят опити да поставят препятствия пред (по) пътя на ядрените инвестиции“.

"Искам да стане много ясно тук, че считаме всички действия, извършени... за поставяне на пречки по пътя на изграждането на нашите атомни електроцентрали, като атаки срещу нашия суверенитет“, заяви той.

Централноевропейската страна без излаз на море е освободена от частичното ембарго на ЕС върху руския петрол и отхвърля призивите за други санкции срещу руската енергийна индустрия, дори непреки такива в области като строителство, инженерство или ИТ.

Санкциите върху ядрените инвестиции са "червена линия“ за Унгария и биха били "нарушение на европейските разпоредби“, категоричен бе Сиярто пред ядрения надзорен орган на ООН.

"Ние никога не бихме подкрепили... никакви санкции, които биха застрашили безопасното ни енергийно снабдяване“, увери той.

Скоро Унгария трябва да започне изграждането на два нови ядрени реактора с руския конгломерат Росатом в атомната електроцентрала Пакш. Те ще допълнят четирите съществуващи атомни реактора на Унгария, които работят с руско гориво и доставят около половината електроенергия в страната.

Унгария също е подала молба до ЕС, търсейки одобрение за удължаване на живота на сегашните си реактори, каза Сиярто в понеделник във видео, публикувано на страницата му във Фейсбук.

Държавите-членки на ЕС, подкрепящи силни санкции срещу Русия, настояват за прекратяване на ядреното сътрудничество с Москва. Те включват балтийските държави, Ирландия и Полша.

Но няма консенсус по въпроса сред 27-те членки на блока, каза европейски дипломатически източник пред AFP.

"България, която загуби достъп до руски газови доставки, защото предишното центристко правителство отказа да плаща в рубли, също е обезпокоена от разговорите за разширяване на енергийното ембарго“, отбелязва Euractiv.

В понеделник премиерът на Унгария Виктор Орбан отново разкритикува стратегията на ЕС.

"Европа се прострелва в крака“, каза той пред парламента в Будапеща. "Джудже налага санкции на гигант, когато санкциите могат да работят само ако е обратното“.

В същото време Орбан призова Брюксел да освободи средства от ЕС за енергийни инвестиции, които в момента са блокирани от Брюксел поради опасения за върховенството на закона.

"Ако брюкселските бюрократи не ни дадат тези пари, на които Унгария има право, тогава ще получим необходимите средства от други финансови източници“, подчерта Орбан. "Започнахме тези преговори с Европейския съюз и други международни партньори“.

Правителството на Унгария преразгледа своята дългосрочна енергийна стратегия и планира редица огромни инвестиции в енергийния сектор, за които отговаря на условията за финансиране от ЕС.

Още по темата: общо новини по темата: 36
23.02.2024 »
13.12.2023 »
05.12.2023 »
04.12.2023 »
27.11.2023 »
27.11.2023 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: