Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българин за наемането на жилище в Берлин: Приготвяш се като за интервю - изгладен, изкъпан, питат те за религия и сексуална ориентация!
Автор: Екип Ruse24.bg 14:53 / 03.05.2023Коментари (1)6992
©
Политологът Ивайло Динев, който живее в Берлин, направи съпоставка между собствеността в Германия и България. В текст от страницата си във Facebook той описва трудността да си наемеш жилище в в Германия.

В България близо 85% от хората живеят в собствен апартамент/къща, подобна е ситуацията и в други страни от Източна Европа. В Германия обаче това са едва 49.1%.

Каква е ситуацията в Берлин.

1. 85% живеят под наем! Млади, трудови мигранти, "expats", кой ли не. Приготвяш се за 3 месеца търсене. Това ти става нещо като втора работа - сутрин с кафето отваряш апликацията, на обедната почивка, а вечерта направо отива само за ровене в търсачката. За да достигнеш до оглед, трябва да пуснеш заявка на 100-150-200 оферти, а оттях ако успеят 2-3 да ти отговорят, ще е чудесно.

2. На огледите се приготвяш като за интервю, с най-хубавите дрехи, изгладен, изкъпан и пр. Гледат те как изглеждаш, какъв етнос, религия, сексуална ориентация, хранителни навици и пр. характеристики имаш, дали си от Европейския съюз. Срещал съм обяви от любители на йогата, които казват, че бъдещият наемател трябва да следва тяхната философия, или вегани, или хора с други специфики, които си търсят наематели с техния светоглед.

3. Ставаш ли за наемател се преценява и от това да демонстрираш финансовата си стабилност като изпратиш фишове от заплатата си за последните три месеца. Как това се доказва от трудови мигранти от страни с по-ниски доходи, е интересен въпрос. Иска се и лична карта - не за да подпишеш договор, а като кандидатстваш. Мислиш за всякакви стратегии как да впечатлиш наемодателя. Отиваш и те посреща опашка от 30-40 човека като теб, а след теб още по толкова.

4. Ако много искаш да живееш в готин хипстърски квартал, за една обява на ден кандидатстват около 500-600 човека. Ако си готов да отидеш в по-далечен квартал, за който се говори, че били много консервативни жителите - демек Източен Берлин или направо извън града, 100-200 човека.

5. Истински късмет е да подпишеш договор за повече от 1 година, а масово се дават квартири за по няколко месеца. Има следният феномен - наематели дават под наем на други наематели, докато първите са на почивка или по работа в трета държава. Съществуват множество мейлинг листи за подобен тип обяви. Някой отива на почивка в Испания и си отдава квартирата за 5 дена.

6. Огромната част от собствеността се държи от няколко корпорации. Една от тях има 130 000 жилища само в Берлин. Неслучайно преди години е имало референдум за експроприация на апартаментите, държани от тях и въпреки популярния вот, последствията са никакви.

7. Наемите се вдигат не всяка година, а през няколко месеца. Подписал си едно, ама след 2 месеца може да стане друго, заради инфлацията например.

8. Заради всичко това са създадени асоциации на наемателите. Плаща членски внос и ако имаш проблеми с наемодателя, те поемат съдебните разноски или се опитват да решат казуса. Това вече е нещо наистина хубаво и може да бъде пренесено и в България.

Динев е доктор по политически науки от Университета "Сант'Анна" в Пиза и изследовател в Института по социални и синдикални изследвания към КНСБ. Бил е гост учен в Центъра по изследвания на Югоизточна Европа в Грац и е водил лекции във Флорентинския университет.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.05.2023 г.
0
 
 
Г-нът Политолог горе долу е описал ситуацията правилно. Берлин ми не достигат жилищата това е проблема, в София как е ? В най-големите градове е така, затова аз живея в средно голям град , проблем с намирането на жилище не съм имал. Г-н Политологът пропуска нещо много съществено, законът защитава много наемателя, затова всеки наемодател е в правото си да избира наемателя/лите си, аз бих направил същото без да се замисля. Айде със здраве, че да не изпадаме в подробности:)
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: